TRØGSTAD: Seks gutter og seks jenter kjemper for tiden hardt om å få spille de to nye rollefigurene Liv og Storm i Hotel Cæsar på TV2. Men rollen som Liv og Storms lillesøster Thea er allerede besatt. Den har Sofie Støren Aschjem (10) fra Trøgstad fått. Sofie Støren Aschjem fikk beskjeden om at rollen var hennes før sommerferien. Den dagen var venninnen Marthe Hoff fra Askim på besøk. – Sofie satt i telefonen. Da hun la på, var hun kjempeglad. Jeg så det på ansiktet hennes, forteller Marte. – Jeg var så glad at jeg gråt! sier Sofie. Nå har den første gledesrusen gitt seg, og Sofie har begynt å forberede seg til opptakene som begynner 18. august. – Jeg har fått manus for de to første ukene. Jeg pleier å finne noen å øve sammen med, forteller Sofie. Hun synes det går greit å lære seg alle replikkene utenat. – Det var litt vanskelig først, men det er lettere nå, sier hun.

Tårer på kommando

Rollefiguren Thea er en 12 år gammel og litt bortskjemt kunstnerspire. – Hun er tristere enn meg, men samtidig glad. Og så er hun flinkere til å tegne enn meg, ler Sofie. I løpet av Cæsar-sesongen kommer noe leit til å skje med Thea. Det betyr skuespillerutfordringer. Å være trist på kommando er nemlig ikke enkelt. – Det er det vanskeligste. Jeg må tenke på triste ting, sier Sofie, og forteller videre at hun har fått beskjed om å lese triste bøker. Hittil har hun pløyd gjennom en som handler om en hest som dør.

Tips fra storebror

– Jeg føler meg stolt og flink. Jeg blir litt nervøs, men det er mest gøy, sier Sofie da vi ber henne beskrive hvordan hun føler seg når hun spiller. Tidligere har Sofie vært med i en reklamefilm, men bortsett fra det har hun ikke så mye erfaring foran kameraet. – Det er litt rart og ganske nytt for meg. Men jeg bare later som det ikke er der, sier hun. Broren hennes, Aksel Støren Aschjem, er derimot kameravant. Han spilte Egon i Olsenbanden Junior-filmene. – Jeg var litt misunnelig på ham, innrømmer Sofie. Nå er det hun som er i rampelyset, mens Aksel foreløpig har lagt filmkarrieren på hylla. Men han unner lillesøsteren sin oppmerksomheten. – Det er dritkult! Jeg er stolt av henne, sier Aksel. Han har følgende råd til søsteren sin: – Gjør som de sier. Ikke begynn å kjøre ditt eget løp. Episodene hvor Sofie er med, kommer ikke på skjermen før på nyåret. Da må 10-åringen regne med å bli gjenkjent av folk på gata. Det tenker hun ikke så mye på. Men pappa Wilhelm Aschjem husker hvordan det var da det stormet som mest rundt Aksel. – Det kjendisgreiene er mest slitsomt. Men det er sånn det er, sier han. Til tross for at kjendisstatusen kan være en utfordring, er han glad datteren fikk rollen. – Dette er en sjanse som få får. Jeg ser jo alt Aksel har lært, for eksempel å stå foran forsamlinger, sier Aschjem.

Ser ikke på Cæsar

Sofie Støren Aschjem skal trolig spille rollen som Thea i minst et år. Dermed må hun belage seg på ukentlige osloturer for å gjøre opptak i lang tid framover. Det blir travelt for jenta som allerede synger i kor, spiller håndball og rir. – Jeg må slutte med kor og håndball, sier Sofie. Men hun skal fortsatt ta seg tid til å være sammen med Marthe og de andre vennene sine. Når de er sammen, pleier de ikke å se på Hotel Cæsar. – Det er ikke så gøy å se på. Det skjer bare det samme hele tida, ler Sofie.