Trivselsledere tar grep mot mobbing

Følger med: Både Storm Erik Pedersen og Charlotte Koffeld Iversen går i 6b. Fredag var det deres oppgave å organisere store frileken i gymsalen.

Følger med: Både Storm Erik Pedersen og Charlotte Koffeld Iversen går i 6b. Fredag var det deres oppgave å organisere store frileken i gymsalen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mobbing er en styggedom alle vil til livs. I Skiptvet jobbes det aktivt og seriøst med temaet.

DEL

Skiptvet: Begge skolene i kommunen scorer meget bra på trivsel. Likevel stikkes det ikke under en stol at det forekommer mobbing. På Kirkelund skole velges det hvert halvår to trivselsledere fra hver klasse. De er med og bidrar til at alle får være med i leken, og at ingen blir stående alene.

Mobbing

– Er det mobbing på Kirkelund?

– Ja, mobbing forekommer. Men det har blitt bedre. Her forsøker vi å bidra. Det er viktig at alle har det bra i friminuttene, og at alle er snille mot hverandre. Er det noen som ikke fungerer til denne oppgaven, så byttes de bare ut, forklarer de unge og ivrige trivselslederne.

– Vi er inne på andre året med dette opplegget. Vi lærere synes dette er kjempefint. Elevene tar jobben sin alvorlig, forklarer prosjektansvarlig Aud Helen Rosenberg. Hun savner flere lekemuligheter på uteområdet. Men dette blir strøket fra budsjettet hvert år.

Rektor Anne-Jorid Næss forteller at personalet tar dette med mobbing på stort alvor. Hun var i FAU og snakket om dette på mandag. Så langt dette skoleåret er det laget to enkeltvedtak mot mobbing.

Klassemøter

– To ganger i måneden har vi klassemøter med alle elevene. Der er mobbing et av temaene. Det samme skal det være på alle foreldremøter. Dessuten har vi jobbet mye med sosial kompetanse og sinnemestring. En fersk elevundersøkelse viser at dette går rett vei, forklarer Næss.

Mobbing oppleves forskjellig fra elev til elev. Det enkelte nærmest kan oppleve som en liten detalj, kan være meget tungt og belastende for andre.

På Vestgård skole er det tre kontaktlærere på hvert trinn. Dette blant annet fordi rektor Hege Brødholt er overbevist om at god klasseledelse forebygger mobbing.

– Dessuten må foreldrene si ifra, si ifra og si ifra dersom barna forteller om uheldige episoder. For dette handler om relasjoner. Foreldre må komme til oss om de oppdager noe. Samtidig er det viktig at de blir tatt imot på en ordentlig måte. Det er viktig at alle har en felles forståelse av det som skjer, forklarer Hege Brødholt. I høst har hun skrevet et enkeltvedtak.

I barnehagene er det et litt annet bilde. Der møtes jo foreldre og ansatte hver eneste dag. Og det kan være litt betent å snakke om mobbing når det gjelder så små barn.

– Også hos oss står dette med respekt og relasjoner sentralt. Mye går på det samme som på skolene. Det må bare tilpasses de helt yngste, hevder Tone Udjus Frorud.

Artikkeltags