Tord dropper omstridt fôr til kyllingene sine

GODE RESULTATER: Tord Svenneby er en av svært få produsenter som ikke har brukt narasin i kyllingfôret. ARKIVFOTO Foto: Anne Marthe Bjørnulf
Vil ikke bruke kunstig tilsetninger for å produsere raskere.
Dette understreker tidligere leder i Norsk fjørfelag, David Koth-Norbye.
Den tidligere fjørfeprodusenten og fjørfelederen har satt seg godt inn i sakene etter at problematikken med antibiotikaresistente bakterier i kylling er blitt aktualisert de siste dagene.
– Produsentene har et godt samarbeid med Mattilsynet, Animalia, Nortura og Norsk kylling for å møte utfordringene, sier Koht Norbye.
Avlsdyr fra Skottland
Ifølge Koht-Norbye er den mest sannsynlige kilden til at Mattilsynets prøver i år viser et høyt innhold av antibiotikaresistente bakterier avlsmateriale fra Skottland.
– Foreldrene til dagens kyllinger importeres fra Sverige via Skottland, og bakteriene kan stamme herfra. Dette med arvematerialet må det ryddes opp i, understreker Koht-Norbye.
En annen mulig kilde til antibiotikaresistens er at kyllingfôret tilsettes det antibakterielle midlet narasin for å redusere risikoen for tarmsykdommer hos kyllingene.
– Man kan leve med større risiko for sykdom og større dødelighet hos kyllingen, men da må også forbrukerne være villige til å betale mer for maten, sier Koht-Norbye.
Han peker nå på at det aller viktigste tiltaket mot uønskede bakterier akkurat nå skjer hjemme på ditt eget kjøkken.
– Dette vet vi jo så godt fra før, og vi må ta det på alvor, kylling må gjennomstekes eller gjennomkokes, sier han.
Gode erfaringer
Tord Svenneby i Trøgstad har drevet med liveche-kylling siden han og hans kone Trude overtok produksjonen i 2003. De har ikke brukt narasin.
– Det var en del av konseptet at vi ikke skulle ha kunstig tilsetting i foret, sier Svenneby.
På Svenneby merker de ikke noe konkret til om deres kylling er mer etterspurt akkurat nå, siden de leverer til Nortura.
– Men vi har ikke hatt problemer i det hele tatt. Våre kyllinger er litt dyrere i innkjøp, og vi må bruke en annen type fôr fordi kyllingen vokser saktere. Det at vi ikke bruker narasin fører til at vi har 8–10 kyllinger færre per kvadratmeter. Da blir det litt dyrere i butikken, men vi har hatt god interesse for produktet likevel, sier Svenneby.
Han tror at Nortura er inne på en riktig vei ved å redusere narasin i fôret.
Mattilsynet er ventet å legge fram resultater av sommerens tester i løpet av uken.