Gå til sidens hovedinnhold

Reddet hundevalper som ble forsøkt smuglet inn i landet fra å bli avlivet

Artikkelen er over 4 år gammel

I juni i fjor ble en norskregistrert varebil med en litauisk sjåfør som var bosatt i Norge, stoppet av tollerne på Ørje tollstasjon.

Les også: Gjemte hunder i bag

– Under kontroll av bilen ble det funnet en nylonbag som inneholdt et hundebur med fem hundevalper. Valpene anslås til å være cirka 10 uker gamle, og er av rase yorkshireterrier, opplyser tolloverinspektør ved Ørje tollstasjon, Nils Henrik Olsson.

Ingen av hundene har nødvendige veterinærpapirer for å tas med inn i Norge.

– Hunder fra Litauen skal være ID-merket, være vaksinert mot rabies og ha gyldig hundepass. Hundene skal også være behandlet mot revens dvergbendelorm, sier tolloverinspektøren.

Sjåføren av bilen forklarte at han hadde kjøpt valpene i Litauen for 200 euro stykket. Han forklarte videre at han skulle ha dem i privat eie og eventuelt avl.

– Mattilsynet ble rutinemessig kontaktet, og det ble bestemt at valpene inntil videre skal plasseres hos Airpet hotel på Maura, som også fungerer som isolat og karantenestasjon for hund og katt, sier Olsson videre.

Den frivillige organisasjonen Dyrehjelperne kontaktet både politiet og Mattilsynet for å høre om valpene kunne reddes. Etter flere runder fikk de klarsignal om at de kunne overta valpene. Det skriver NRK.

– Vi fikk forhandlet frem en pris for alle fem valpene på 72.000 kroner for fire måneder i karantene. I tillegg kostet det 150–300 kroner hver gang vi skulle besøke hundene på grunn av verneutstyr og slikt. Og så var det veterinærkostnader. Heldigvis var veterinæren helt suveren og tok ikke så mye betalt, sier daglig leder Marianne Møller i Dyrehjelperne til statskanalen.

Det var både dyrt og tidkrevende å besøke hundene de fire månedene de var i fullstendig isolasjon. Men Møller angrer ikke ett sekund.

– Nei, vi hadde gjort det igjen. Ikke med enkelthunder, for det er dårlig dyrevelferd å stå slik alene, men hvis det er flere hunder sammen slik som denne gangen. De lyste opp da vi kom på besøk, og da følte vi at det var verdt det, sier hun.

Dyrevernsorganisasjonen gjennomførte intervjuer og besøk før de valgte ut nye eiere som betalte 15.000 kroner i omplasseringsgebyr. Tre av hundene har nå fått nye eiere i Bergen, én i Oslo og den siste i Hønefoss.

Kommentarer til denne saken