Tok NM-gull og fulgte opp med historisk stagedive

Hittil i juli har Knerten & Co tatt to NM-gull og stagedivet med torader for antakeligvis første gang i historien. Fra venstre, Eddy Lyshaug, Anne Ragnhild Leren, Vegard Hansen og Kjetil Sehlin. Mats Tony Lilleng var ikke til stede.

Hittil i juli har Knerten & Co tatt to NM-gull og stagedivet med torader for antakeligvis første gang i historien. Fra venstre, Eddy Lyshaug, Anne Ragnhild Leren, Vegard Hansen og Kjetil Sehlin. Mats Tony Lilleng var ikke til stede. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Knerten & Co, med hoblingen Eddy Lyshaug i spissen, stagediver, tar NM-gull og beviser at trekkspill virkelig er rock n’ roll.

DEL

Det er en begivenhetsrik sommer for gammeldansorkesteret Knerten & Co. Fra å kapre dobbelt NM-gull i Skien første helgen i juli dro de til verdens største trekkspillfestival «Bälgspel vid landsvägskanten» i Ransäter i Sverige 6.– 10. juli. Der stagedivet de like godt for et ellevilt publikum.

– Jeg tror dette var historiens første stagedive med torader, humrer Lyshaug.

Selve stuntet var det Anne Ragnhild Leren som utførte, og Lyshaug poengterer at det hele gikk glimrende for seg.

– Publikum sendte henne både fram og tilbake og det hele gikk veldig bra.

– Var stagedivingen planlagt?

– Det var vel egentlig det. Vi fleipet bare litt om det først, men så tenkte vi at det var en bra måte å skape blest på.

Under NM i Skien for drøye to uker siden gjorde Knerten & Co det man kan kalle rent bord. Først deltok de som gruppe i gammeldansklassen og fikk offisielt tittelen norgesmestere. Men det stoppet ikke der.

– Alle vinnerne i de ulike klassene kom videre til en superfinale. Vi vant denne også, og fikk med oss vandrepokal hjem og greier.

Tidligere har Eddy Lyshaug deltatt og vunnet som solist i NM, men det er første gangen Knerten & Co er med som gruppe.

Knerten & Co har etter hvert skapt seg et rykte som går langt utover landets grenser når det kommer til liveopptredener og tilstedeværelse på scenen.

– Vi prøver å bringe rock n’ roll-elementer inn i folkemusikken. Å være energiske, men samtidig beholde mye av det tradisjonelle i musikken vi spiller, er noe vi synes er viktig, forteller Eddy Lyshaug.

At de kun spiller egenkomponerte låter, er noe som også har gjort dem bemerket, og nå presser det på med forespørsler fra både England og Finland om fremtidige spillejobber.

I tillegg til å holde konsert for et entusiastisk festivalpublikum på trekkspillfestivalen, hadde Knerten & Co release på sin nye plate, og solgte til sammen 250 eksemplarer. Dette er Lyshaug godt fornøyd med.

Til vanlig er gammeldansorkesteret spredt for alle vinder geografisk sett, men finner tid til øving i forbindelse med sommerens mange musikalske sammenkomster.

–Det er mange drevne folk med, og så snart vi får satt opp et repertoar, ordner det seg, sier Lyshaug, som står for all låtskrivingen.

I løpet av sommeren blir det flust med spillejobber, dog ingen i Indre Østfold.

–Vi skal til Danmark og Sverige, og har til sammen syv spillejobber rundt omkring resten av sommeren, sier Lyshaug.

– Dette er noe som for vår del handler om å ha det gøy. Jeg har holdt på med dette i 30 år og vært mange steder rundt i landets kriker og kroker. Med Knerten & Co får vi sjansen til å reise ut av Norge og se nye deler av verden.

Artikkeltags