Gå til sidens hovedinnhold

To ulver på to dager

Artikkelen er over 10 år gammel

To forskjellige ulver ble observert i Trøgstad søndag og mandag. Den ene er opprinnelig fra Finland. Har du sett ulv? Ta kontakt med redaksjonen på 909 70 700.

Torbjørn Tveter i Statens naturoppsyn har vært og kikket på spor og går god for begge observasjoner. Ulven som opprinnelig er finsk, er radiomerket.

Første observasjon var ved Sentvet søndag morgen. En beboer som fôrer rådyr la merke til at tre rådyr ble støkket opp på fôringsplassen. Straks etter fikk han øye på et stort, grått dyr som kom byksende, men som ga opp jakten da avstanden til rådyrene ble for stor. Observasjonen ble gjort ved 09.00-tiden.

Klokka 15.30 kom det melding om nok en observasjon, denne gang ved Måstadtjern i Båstad. Dyret trakk nordover mot Himdalen i Høland.

Herjet med tamrein
– Jeg har vært og sjekket spor, og kan bekrefte at det dreier seg om ulv. Mest sannsynlig en stor hannulv. Det var ganske sikkert samme dyr som ble observert på Sentvet og i Båstad, fastslår Tveter.

Han tror det dreier seg om samme individ som Trøgstad også tidligere har hatt besøk av. Denne ulven ser ut til å ha lagt seg til en ganske fast streifrute.

Mandag var det duket for ulvebesøk på nytt, men denne gang av et helt annet individ. Dette dreier seg om en ulv som har herjet med tamreinsflokker som eies av samer i Finland. Ulven ble bedøvet og kjørt til et sted i Sverige, der den ble utstyrt med gps-utstyr. Radiosenderen har fortalt at ulven har lagt av gårde mot Norge, hvor den trakk til Eidsvoll, over Glomma til Fetsund, før den mandag ble peilet til Båstad, på en gård ved Øyeren.

Lekte på gårdsplass
- Den trakk inn mot hus og lekte på en gårdsplass. En beboer fikk fram kameraet og tok bilder av den, sier Tveter.

Denne ulven er ei tispe og særmerkes ved å være svært gul i fargen. Radiohalsbåndet er godt synlig. Ifølge Tveter har denne ulven gått mye og trolig blitt veldig selvsikker.

Tveter sier at han forteller om observasjonene for å gjøre dyreeiere oppmerksomme på at det kan være ulv i området. Særlig saueeiere kan jo gjøre klokt i å være klar over situasjonen.

– Alt tyder på at dette er ulv som er ute og streifer. Ulven synes nok det er litt for trangt i åsene her i Trøgstad til at den vil slå seg til, sier Tveter.

– Løp etter kamera da jeg så det var ulv
Hans Petter Veiby sto på trappa da han så en ulv løpe over jordet 100 meter fra ham.

– Jeg løp inn i huset for å hente kamera med en gang jeg så det var en ulv, sier han til Smaalenenes Avis.

Mandag klokka12.30 kom ulven til syne. Den løp over jordene og krysset Haakaasveien, nedenfor Olberg camping i Båstad.

– Jeg skjønte med en gang at det var en ulv. Den var ganske gul og jeg så at den var radiomerket, sier Veiby.

Han fikk sett på ulven i kikkert. Han prøvde å komme nærmere ulven, og fulgte etter da den sprang over jordet.

– Jeg fulgte etter i bil ned til naboen. Jeg knipset flere bilder av den, men jeg er ganske langt unna. Det kan kanskje være greit det også, slik at den ikke blir for nærgående, sier Veiby.

– Hva synes du om å ha ulv så tett på huset ditt?

– Det er moro å ha sett ulv, men jeg er ikke veldig glad i å ha ulv så tett på. Naboungene går til skolen på veien ulven krysset.

– Det er ikke mange som er så heldig å få se ulv. Derfor har jeg ikke stor tro på at jeg ser ulv igjen, sier Veiby.

Ulven hadde stø kurs, og forsvant nordover langs Øyeren.

– Da jeg ropte på den, stoppet den opp litt, men fortsatte straks igjen, sier Veiby.