Elin Klufterud (24) er en av de unge østfoldingene som skal være med og representere Oslofjord-regionen og Østfold på verdens største mat- og forbrukermesse, Grüne Woche, denne uken. 20.–29. januar samles nesten en halv million mennesker fra hele verden for å dele matkunnskaper, promotere lokale råvarer og bygge nettverk.

For Oslofjordregionen blir førsteprioritet å trekke folk til distriktet og vise fram hva Østfold har å by på.

– Jeg føler meg litt privilegert og litt stolt. Det er ikke alle som får være med på dette, sier Elin Klufterud.

Det er Kurt Øraas fra Vertshuset Curtisen i Halden som leder representantene fra Oslofjordregionen. Øraas var med på å grunnlegge Regional matkultur, som er nettverk for alle innen matsektoren i Østfold, Akershus og Oslo. På Grüne Woche er det blitt lagt store vekt på at unge, lovende lærlinger og medarbeidere skal få bli med på matmessen.

– Vi får satse på ungdommen, slår pappa og eier av Bamsrudlåven, Rune Klufterud, fast.

Tar med seg hjemmelaget is

Medarbeiderne på Bamsrudlåven har den siste tiden gått og grublet på hva de kunne ta med seg for å virkelig få vist fram hva Indre Østfold kan skilte med. Valget falt på Bamsrudlåvens nyeste satsing – hjemmelaget iskrem laget på lokale råvarer og med sesongbetonte smaksvarianter.

–Eggene er egenproduserte og melken kommer fra nabogården, sier Elin og Rune Klufterud.

De tenker også å benytte sesongens lokale frukter og bær som smakstilsetninger. Stort mer kortreist får iskremen sannsynligvis ikke blitt. Familien Klufterud gikk til innkjøp av iskremmaskin rett før jul, og har fått gode tilbakemeldinger fra julebordgjester og andre som har fått smake den eksklusive nyheten, har pent spurt om det er muligheter for å kjøpe isen på utsalg. Foreløpig er ikke prosessen kommet så langt, men det kan fort bli en realitet.

–Vi har lyst til å gi de ulike variantene litt annerledes og artige navn etter hvert. Naboen som produserer melken liker best krokanvarianten, så vi lurte på om vi skulle kalle den «Melkebondens favoritt»; sier Elin Klufterud.

Klufterud har en master i mikrobiologi og jobber for tiden som laboratorieingeniør hos Mills. Hun har derfor god kompetanse når det kommer til iskremproduksjon, og passer på at alt går riktig for seg.

Utvider til kafédrift

Rune Klufterud håper at en tur på Grüne Woche kan hjelpe å trekke flere turister til Indre Østfold.

–Vi har kanskje ikke fjell og fjorder, men Østfold er inngangsporten til Norge. Det kommer til å bli satt stort fokus på lokale matvarer og produkter på Grüne Woche, sier han.

Til dags dato har Bamsrudlåven kun hatt to åpne arrangementer i året, lutefiskaften og tradisjonelt 17. mai-arrangement. Nå går driverne med planer om kafédrift til sommeren. De får allerede en del forespørsler fra besøkende som har lyst til å ta turen til låven utenom julebord og konferanser.

–Vi ligger ganske nær E18, og burde klare å lokke folk hit, sier Rune Klufterud.

Han poengterer imidlertid at det Indre Østfold mangler, er et større overnattingstilbud, og får medhold av datteren.

– På Bamsrudlåven håper vi selvsagt at det blir hotell på Brennemoen. Som tilreisende ser man ofte ikke én og én attraksjon, men trekker dit på grunn av et godt helhetlig tilbud.

Rune og Elin Klufterud slår fast at de tror på samarbeid i stedet for konkurranse for å øke besøkstallet til Indre Østfold. Men først skal Elin til Tyskland for å promotere for harde livet på Grüne Woche.