Lynet slo ned over store deler av Indre Østfold onsdag ettermiddag og kveld. Ut ifra lynkart gikk det trolig hardest ut over Spydeberg kommune. Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor opplyser at de sto godt imot uværet her, men at det ble meldt utfall på basestasjon i Spydeberg.

– Én ting er nettet generelt, som vi ikke har hatt særlig problemer med bortsett fra dette utfallet. Noe annet er modemet til hver enkelt husstand. Det overrasker ikke hvis flere fikk problemer med bredbåndet, sier Krokan til Smaalenenes Avis.

Les også: Lynet slo ned i bolighus: – Kjente det ristet i huset

Da vi ringte Telenor torsdag morgen, lød beskjeden at det var lang kø for å komme igjennom fordi mange ville melde fra om feil som følge av lynnedslag. Fredag var det meldt enda flere fra Indre Østfold, som i hovedsak dreide seg om modem.

– Jeg vil anbefale folk om å prøve omstart. Dersom det fremdeles ikke fungerer, behøver du antakelig et nytt, sier Krokan. Et nytt modem koster rundt 1.000 kroner, får vi opplyst.

Juli og august er høysesong for lynnedslag i Norge. Telenor mottar nærmere 20.000 meldinger om feil på elektronisk utstyr i sommerhalvåret, med skader for 20 millioner kroner.

Slik sikrer du mobil og pc mot lyn og torden

7 tips – gjør hjemmet klart for lyn- og tordenvær
1. Trekk først ut kontaktene til pc, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.
2. Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.
3. Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter.Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.
4. Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelen mellom TV/multimediekontakten i veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet
5. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.
6. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.
7. Montér overspenningsvern. FG-godkjente overspenningsvern er å få kjøpt i mange butikker som selger data- og elektrisk utstyr. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine.

(Kilde: Elsikkerhetsportalen.no)