Taxipirater på Facebook frusterer

STENGT GATE: Jernbanegaten i Mysen blir stengt for ordinær trafikk på kveldene i helgene, men det hindrer likevel ikke piratdrosjene fra å holde på. ARKIVFOTO: Monika Aaserud

STENGT GATE: Jernbanegaten i Mysen blir stengt for ordinær trafikk på kveldene i helgene, men det hindrer likevel ikke piratdrosjene fra å holde på. ARKIVFOTO: Monika Aaserud

Artikkelen er over 4 år gammel

Å skaffe seg ulovlig skyss har blitt meget enkelt på det sosiale mediet.

DEL

Det har etter hvert blitt vanlig fenomen at Facebook-brukere legger ut meldinger av typen «Jeg kjører» etterfulgt av telefonnummeret, i forkant av helgene. Andre er mer avanserte og organiserer seg i lukkede grupper som «Hvem kjører Østfold». Denne praksisen er blitt omtalt av medier i hele landet, og er i ferd med å frustrere drosjenæringen, også i Indre Østfold.

– Vi merker en stor økning i antall piratdrosjer i helgene, og mener det har sammenheng med denne virksomheten på Facebook, sier Sigbjørn Julien. Han er drosjesjåfør i Mysen og styreleder i Østfold Taxitjenester as.

Mange sjåfører

– Samtidig ser vi at myndighetene gjør lite med saken. Det er frustrerende for oss, og de som kjører ulovlig løper svært liten risiko, sier Julien.

Han skjønner at det kan være vanskelig å bevise at kjøremeldinger og grupper på Facebook er konkret pirattaxivirksomhet.

– Men det blir veldig vanskelig for oss som skal drive lovlig når vi ser biler plukke opp folk i stort monn på steder som Valdisplassen og det vi kaller Majasplassen i Mysen. De tar en stor del av et begrenset marked, sier drosjesjåføren.

Også hos politiet er man klar over den nevnte praksisen på Facebook.

– Vi er klar over at slike meldinger publiseres, og er ikke forundret. Det er ikke tvil om at noe av det er pirattaxier, sier stasjonssjef ved Indre Østfold politistasjon, Trond Widme.

Kan være farlig

Han mener det er gjort tiltak for å hindre piratene.

– Det å stenge Jernbanegata i Askim, og Jernbanegaten i Mysen handler blant annet om å få bukt med slik virksomhet. Gatene skal kun være tilgjengelig for dem som rettmessig skal være der: Ordinære taxier og nødetatene.

Drosjesjåfør Julien er ikke enig i dette.

– Som et middel mot pirattaxi er tiltaket latterlig. Bilene bare flytter seg noen meter vekk fra den aktuelle gaten, sier han. Julien er også opptatt av den potensielle faren man utsetter seg for ved å sette seg inn i bilen til en vilt fremmed.

– Vi har lest og hørt om hva som har skjedd i de større byene, men det kan like godt skjer her, sier han.

Smaalenene.no har forsøkt å komme i kontakt med administratoren av gruppen «Hvem kjører Østfold» for en kommentar, uten hell.

Artikkeltags