Nå er det høysesong for tannlegebesøk: – Fyllinger og tenner ryker i julen

Mehmet Süslü går en travel tid i møte. Julen har nærmest blitt en høytid for skader på tennene.

Mehmet Süslü går en travel tid i møte. Julen har nærmest blitt en høytid for skader på tennene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I julen unner de fleste seg litt ekstra søtsaker og en litt kraftigere kost. Tannlege Mehmet Süslü har en klar oppfordring på hvordan man skal ivareta tannhygienen i julen.

DEL

Mehmet Süslü, tannlege og daglig leder på Spydeberg tannlegesenter, mener det er viktig å ikke glemme tannhygienen midt oppe i julekosen. Hans klare oppfordring er å sette av tid til tannstellet, slik at det nye året ikke starter med boring og kroner.

– Julen er høysesong for søt og sur mat om hverandre. Det søte vi spiser med mye sukker gir hull i tennene. Det sure fjerne emaljen. Kombinasjonen av de to skaper problemer for tennene, forteller Süslü.

– Jeg sier ikke at man ikke skal kose seg. Men man skal være litt ekstra påpasselig med rengjøring av tennene. Tannpuss morgen og kveld i minst to minutter, i tillegg til bruk av tanntråd og å skylde med fluor, er oppskriften på å unngå hull i tennene, sier tannlegen.

Karamell lager trøbbel

Noen har kanskje opplevd å ta en bit av en karamell eller svoren på ribba og at en tann knekker av.

– Spiser man seige ting som karameller skader det ikke med ekstra runde med tannbørsten, oppfordrer han.

– Vi opplever at flere fyllinger og tenner ryker i julen. Karameller og harde ting som svoren gjør at det nesten blir en del ekstra folk innom tannlegekontoret.

(Saken fortsetter under bildet)

Mehmet Süslü viser frem fargeskalaen på tenner.

Mehmet Süslü viser frem fargeskalaen på tenner. Foto:

Særlig en søtsak kan skape mye trøbbel.

– Karamellen blir ofte sett på som syndebukken. Når man spiser karameller vil det kunne sitte igjen en fylling eller plombe igjen i den seige overflaten. Det gjør at sukkeret blir liggende på tannoverflaten og gir næring til bakterier. Mitt tips er å drikken god, varm kopp med kaffe eller te. Da vil varmen smelte sukkeret på tannoverflaten, tipser Süslü.

Knekte tenner

Hard og seig mat kan knekke en dårlig tann. Om en plombe skulle dette ut er det likevel et mindre problem enn om den sitter løst.

– Nøtter og svor fører nok oftest til knekte tenner. Som regel er det en svak fylling eller en svak tann som er årsaken. Det skal godt gjøres å knekke en frisk tann.

– Vær oppmerksom på fyllinger som sitter halvløst, det er det største problemet. Da legger sukkeret seg på undersiden og gir store hull, noe som fører til større inngrep på tannen. Når en fylling ikke sitter skikkelig er det ikke mulig å rengjøre den skikkelig. Mange tenker at fyllinger som faller ut er det største problemet, men det er de som sitter løst. Oppsøk tannlege dersom du har en løs fylling, oppfordrer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Mehmet Süslü gjør seg klar til å behandle en av sine pasienter

Mehmet Süslü gjør seg klar til å behandle en av sine pasienter Foto:

Viktig å kose seg

Følger man rådet om å være nøye med tannstellet, vil man kanskje slippe unna et tannlegebesøk og kø på nyåret.

– Vi sitter sjeldent arbeidsledige i januar, sier Memhet med en latter.

– Jeg sier ikke at man ikke skal kose seg, for det skal man. Men prøv å unngå mange søte mellommåltider. Når du først skal kose deg med noe søtt, så gjør det én gang. Det er bedre for tennene å spise en kilo med Kong Håkon om gangen, enn en sjokoladebit i timen. Da unngår man det konstante sukkerbelegget på tennene, opplyser tannlegen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken