MYSEN: – Verdens helseorganisasjon har som mål å utrydde hepatitt C innen 2030. Det ønsker vi å hjelpe til med, sier daglig leder i ProLAR, Ronny Bjørnestad (45).

ProLAR er en organisasjon av tidligere stoffmisbrukere. Siden 2013 har de jobbet for å skape oppmerksomhet rundt hepatitt C, som er en vanlig sykdom i brukermiljøer. Kunnskap om sykdommen er manglende både i miljøet og blant helsepersonell. Nå har organisasjonen fått en egen bobil som de kaller Hepatitt-bussen. Men den skal de hjelpe til å informere om sykdommen, og teste dem som vil bli testet. Bussens første stoppet var på Phoenix Haga.

– I dag er det rundt 14.000 mennesker i Norge som har sykdommen. Den smitter gjennom blod og er ikke alltid lett å oppdage. Men om den ikke blir behandlet kan den føre til skrumplever og i verste fall en tidlig død, forklarer Bjørnestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Imponert over engasjementet

– Det er et imponerende og viktig engasjement fra tidligere brukere, mener sykepleier, Kari Stousland (32).

Hun er leid inn av ProLAR for å være med bussen og gjennomføre hurtigtester for hepatitt C, og mer grundige undersøkelser med en fibroscan der det er mistanke om leverskader. Til vanlig jobber Stousland på et distriktspsykiatrisk senter. På slike sentre er det ofte mer presserende problemer, og det gjør at hepatitt C-smitte blir oversett.

– Når vi får inn pasienter med hepatitt C-smitte, så blir det klistret et gult klistremerke ved navnet deres. Etter det blir de ofte glemt på grunn av psykiske-problemer og andre, mer akutte sykdommer, forklarer sykepleieren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Trodde det var en dødsdom

– Da jeg fikk påvist hepatitt C trodde jeg det var en dødsdom, sier Ida (28).

Ida er en av dem som bor på Phoenix Haga ved Mysen. Hun har ruset seg fra hun var 19 år til hun var 27. Nå har hun vært rusfri i ett år. Like etter hun begynte å ruse seg fikk hun påvist hepatitt C.

– Det er lite kunnskap i miljøet og jeg fikk ikke så mye hjelp av helsepersonell. Heldigvis var jeg av den fjerdedelen som blir frisk på egen hånd, smiler Ida, som mener at hepatitt-bussen er en knalltilbud.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Lettere behandling

For de 75 prosentene som ikke blir frisk av seg selv har det ikke vært så lett å få behandling inn til nylig.

– Før måtte man oppfylle en del krav for å ha rett til behandling, nå har alle krav på det. Behandlingen er også blitt bedre. Nå er det en pillekur som varer i tre måneder, så er man kvitt sykdommen. Behandlingen er også gratis, påpeker Bjørnestad.

For mer informasjon er kan man nå tilbudet på hepc.no