Hun nekter å gripe inn i lokførerstreiken

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke gripe inn i lokførerstreiken.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke gripe inn i lokførerstreiken. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Statsminister Erna Solberg ga klar beskjed fra Stortingets talerstol.

DEL

Statsminister Erna Solberg (H) avviser kravet fra partene i lokførerstreiken om å gripe inn nå med en forskrift som kan få togene til å rulle igjen.

– Dette er ikke en streik om hva staten skal gjøre, men om hva som skal tariffreguleres. Det har ikke myndighetene noe som helst med. Det bør ikke Stortinget, i respekt for trepartssamarbeidet, blande seg inn i, sa Solberg i Stortingets muntlige spørretime onsdag.

- Ikke holdbart

Der viste Janne Sjelmo Nordås (Sp) til at streiken handler om utdanning av lokførere. Hun pekte på at staten, ved å forskriftsfeste offentlige krav til utdanning, kan løse problemet, og på at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) har varslet et møte om to uker for å avklare spørsmålet.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) stilte spørsmål til statsministeren.

Janne Sjelmo Nordås (Sp) stilte spørsmål til statsministeren. Foto:

– Det er ikke holdbart at regjeringen vil vente i to uker, med påfølgende kaos for alle togpendlerne, med å få avklart denne saken, sa hun.

– Vil statsministeren ta initiativ til at det umiddelbart blir fastsatt en slik forskrift? ville Nordås vite.

– Lovlig streik

Erna Solberg slo fast at streiken er lovlig og viste til partene for kommentarer og løsninger.

– Det er ikke naturlig at en regjering fra Stortingets talerstol kommenterer innholdet i og grunnlaget for streiken, sa hun.

Solberg pekte på at det er Jernbanetilsynet som har ansvaret for sikkerhetskravene knyttet til utdanning.

– Derfor skal også de ha et møte knyttet til dette for blant annet å sikre hvilken opplæring og hvilke sikkerhetskrav som skal gjelde.

Det er ikke holdbart at regjeringen vil vente i to uker, med påfølgende kaos for alle togpendlerne, med å få avklart denne saken.

Janne Sjelmo Nordås, stortingsrep. Senterpartiet

Streiken har vart siden 28. september, og 118 lokførere i Norsk Lokomotivmannsforbund er tatt ut av arbeid. Streiken fører til en rekke innstilte tog. På Østfoldbanen, som er stengt, rammes omkring 20.000 reisende hver dag. Det skaper køer på veiene, og mange passasjerer opplevde at de ikke kom på en stappfull buss onsdag morgen.

Både NSB og de streikende lokførerne mener en ny utdanningsforskrift vil kunne løse konflikten.

Står ved lag

– Det er ingen tvil om at NSB vil ha en nasjonal standard, sier kommunikasjonssjef for NSB persontog, Åge-Christoffer Lundeby, til nettstedet frifagbevegelse.no.

Han ønsket onsdag ikke å utdype uttalelsen overfor NTB, men bekrefter at den står ved lag.

Leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund ber regjeringen sikre «forpliktende og bindende» formuleringer i en nasjonal forskrift som slår fast de offentlige kravene til sertifisering.

– Kommer det forpliktende kompetansekrav, kan løsningen ligge her, sier han til frifagbevegelse.no.

Artikkeltags