Fredag morgen, klokken 06.25, fikk politiet melding om dieseltyveri ved og privatpersoner som hadde fulgt etter tyvene til Hjørnhaugen stenbrudd i Marker.

Det var en ansatt som ble oppmerksom på en utenlandsk bil, og personer som var i ferd med å stjele dielsen i Rømskog.

De lokale personene fikk sperret inne kjøretøyet med sine egne kjøretøy, og personene, tre rumenere, kunne pågripes av mannskap fra Marker og Rømskog lensmannskontor.

Var på stedet

Steinar Bergquist var en av dem som hadde tatt opp jakten på dieseltyvene.

– Vi fikk høre om en mistenkelig bil i går kveld i forbindelse med et dieseltyveri fra en traktor i Rømskog. Vi var ute å så etter den da, men uten hell. I dag tidlig fikk jeg en melding av en kamerat som hadde sett den samme bilen i Ørje, og vi reiste ut for å finne dem, sier Bergquist.

Fulgte etter tyvene

Gjengen traff på rumenerne og fulgte etter dem til et gammelt grustak på Hjørnehaugen.

– Vi konfronterte dem med tyveriet, noe de selvsagt nektet for. De hadde også bilen full av diverse kabler, og virket svært slitne. Som om de hadde jobbet hele natten. Vi passet på at de ikke stakk av og ringte til politiet, fortsetter Bergquist.

Totalt kom det syv biler til stedet for å passe på tyvene til politiet kom.

Prøvde ikke å stikke av

– De prøvde aldri å stikke av, det var jo ganske rått parti. Vi er lei disse tyvene, og det er et gjentagende problem i distriktet. Vi kan ikke bare sitte å se på at de gang på gang stjeler diesel for flere tusen kroner, sier Bergquist.

Indre Østfold har mange ganger vært rammet av dieseltyver, og på grunn av de store avstandene er det en vanskelig jobb for politiet å få tak i gjerningsmennene.

– I Marker og Rømskog har vi nok bedre beredskap enn politiet til sånt, men jeg er ikke for borgervern, påpeker han.

Politibetjent ved Marker og Romskog lensmannskontor, Ann-Mari Bakketun er enig i at de er rammet av de lange avstandene i kommunene.

– Vi har ikke kapasitet i forhold til det store området vi har ansvar for døgnet rundt. At de tok saken i egne hender er egentlig greit, så lenge gjøres sikkert og trygt. Vi syns det er bra at folk er engasjerte så lenge det er sikkerhetsmessig forsvarlig, sier hun.