Sprengte på gården sin - må bla opp 200.000 kroner i bot

Sier Nei: Henrik Mørk Eek mener selv at han ikke har gjort noe galt i denne saken. Han vil ikke betale gebyret fra Skiptvet kommune.

Sier Nei: Henrik Mørk Eek mener selv at han ikke har gjort noe galt i denne saken. Han vil ikke betale gebyret fra Skiptvet kommune. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kommunen mener Henrik Mørk Eek har tatt seg vel til rette på egen gård.

DEL

Uenighetene mellom Skiptvet kommune og griseprodusent Henrik Mørk Eek dukker relativt ofte opp i det lokale nyhetsbildet. Den 5. mai sendte kommunen ei bot på 200.000 kroner til Mørk Eek. Dette er et såkalt overtredelsesgebyr fordi kommunen mener det er foretatt for massive terrenginngrep på Mørk gård.

Pukkverksdrift

Saken dreier seg i utgangspunktet om pukkverksvirksomhet i forbindelse med oppføring av en gjødselbeholder i 2008, et biogassanlegg i 2010 og et redskapshus i 2010. Selskapet Mørk Engebretsen Invest (MEI) mener at kommunen har vært kjent med arbeidene uten at det har blitt reagert. Kommunen mener byggetegningene ikke viser at det skal foretas noen så omfattende terrenginngrep som det vitterlig har blitt gjort.

Skiptvet kommune mener inngrepene er langt større enn hva som er nødvendig for etablering av de byggemeldte byggene og konstruksjonene. De mener Mørk Eek har sagt at det kun skulle knuses stein i et par uker. Men kommunen hevder at det i relativt lang tid har vært en omfattende pukkverksdrift på eiendommen. Målet skal ha vært å tjene penger på virksomheten. Det skal ifølge MEI ikke ha blitt solgt stein fra anlegget.

– Vi har fått tillatelse til å bygge. Men samtidig fatter jeg ikke hvordan det er mulig å starte byggingen dersom det ikke skal være lov å med noen naturinngrep for å starte de nødvendige grunnarbeidene, sier Henrik Mørk Eek.

Tre uker på seg

I begynnelsen av desember i fjor fikk Mørk Eek et forhåndsvarsel om hva som var på gang. Dette svarte griseprodusenten på rett før jul. Lokalavisen omtalte dette. Henrik Mørk Eek gjorde det helt klart at han ikke kom til å betale boten.

Kommunen mener de har hjemmel i plan- og bygningsloven når de velger å skrive ut gebyret. Så får vi se om pengene kommer inn på kommunens konto innen fristen. Hvis ikke havner sannsynligvis saken i rettssystemet.

Artikkeltags