Slåss mot banken

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Fokus bank vil ha 480.000 kroner av Jan Trygve Enger, men Enger mener han ikke skylder Fokus noe. Dermed blir det dommerfullmektig Stein Bråthen-Otterbech som må ta stilling i saken.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er i forbindelse med leasing av ni lastebiler at Fokus og Jan Enger ikke er enige. Mens Fokus hevder at han foruten å ha misligholdt leasingkontraktene over tid, også har unndratt fire biler fra sin rettmessige eier – mener Enger at bilene var hans og at det var han som burde ha fått kjøpt dem ut. Han mener dessuten at de ble solgt altfor billig.

Ble sittende

I går startet sivilsaken i Heggen og Frøland tingrett.

Mens Jan Enger hadde valgt å kaste advokaten sin på dør og representere seg selv, hadde Fokus bank Brynjulf Moe som prosessfullmektig. Han begynte sin åpningsprosedyre sittende, noe dommerfullmektig Otterbech reagerte negativt på. Sakens første, men absolutt ikke siste, korreks kom derfor bare få sekunder etter at retten var satt.

I sin åpningsprosedyre refererte Moe at Fokus bank hadde hørt at de fire forsvunne lastebilene var solgt til Sør-Amerika. Han ble bryskt avvist av dommeren som spurte om beviser.

– Nei, det har vi ikke, var svaret. Og Moe måtte igjen finne seg i en kraftig korreks fra Bråthen-Otterbech.

Da det senere viste seg vanskelig for aktor å gjøre rede for sin klients krav, hevet en synlig irritert dommerfullmektig saken i ti minutter så prossessfullmektig kunne få satt seg inn i saken. I alle fall nok til å kunne forklare hva de 480.000 kronene dreier seg om.

– Det er restverdien på fire biler vi ikke har fått tilbake, samt penger Enger fremdeles skylder for leasing.

– Men bilene var leaset av Enger as, hvordan tror du at dette kravet kan overføres på privatpersonen Jan Enger, spurte dommeren.

– Enger as er et familiefirma, og Jan Enger var både daglig leder og styreleder. Vi mener han står ansvarlig, repliserte Moe.

Og fikk klar beskjed fra dommeren:

– Det kan dere ikke regne med å få rettens medhold i.

Langt nede

Enger på sin side begynte med å levere en sykmelding, uten dermed å erklære seg for syk til å stille. Dommeren forklarte at det var noe irrelevant, men tok imot sykemeldingen.

Enger mente at han aldri hadde sett på kontraktene som leasingavtaler, men at han så bilene som sine egne.

– Ellers hadde jeg neppe rustet dem opp for 30.000 - 40.000 hver, sa han.

Enger mener han burde ha blitt frarådet å inngå denne avtalen. Her var også dommeren rimelig tydelig: – Det kan du ikke regne med å få rettens medhold i.

Enger hevdet videre at Fokus bank har brutt kontrakten på flere punkter, og at de bilene som til slutt ble tatt tilbake var solgt uforholdsmessig billig.

– Blant annet hadde vi kontrakt på ti leasingavtaler, men fikk aldri mer enn ni. Vi betalte også leasing for bilene lenge før de kom på veien.

Enger viste til et regnestykke der han betalte 35 prosent av bilene ved opprettelsen av kontraktene.

– Det var 70.000 kroner per bil, noe som tilsier at de kostet 200.000 hver. Videre har vi betalt 4.000 - 5.000 per måned for dem i to år. Det kan ikke være 100.000 kroner igjen å betale på hver, mente han.

Artikkeltags