Går man inn på yr.no står det at det er liten fare for skogbrann i Indre Østfold nå. Farenivået er satt til grønn farge, altså liten fare.

Brannsjef for Indre Østfold Brann og Redning Bjørn Stolt sier at det fortsatt er stor fare for skogbrann i Indre Østfold.

LES OGSÅ: Far og sønn reagerte lynkjapt da brannen brøt ut – deres innsats reddet trolig gårdstunet

– Yr jobber ut fra matematiske regnestykker, men det stemmer ikke overens med terrenget i Indre Østfold. Det har ikke kommet nok regn til at det har trengt ned i bakken. Det er rett og slett for tørt i skog og mark til at vi kan oppheve forbudet mot åpen ild, understreker Bjørn Stolt.

LES OGSÅ: Bøndene bes om å høyne brannberedskapen

For at han skal oppheve ildforbudet må det komme mye mer regn.

– Det må regne i flere dager slik at vannet trekker nok ned i bakken. Når det kommer nedbør vil vi dra ut og kontrollere. Først når det er vått nok i bakken vil forbudet bli opphevet, konkluderer brannsjefen.

Brann på øy i Lyseren

Visebrannsjef Geert Olsen sier til Smaalenenes Avis at brannvesenet i går rykket ut til Lyseren da det brant på Storøya.

– Vi var heldige med at en person så røyken og varslet oss tidlig. Vi brukte noen timer på å slokke brannen, og det gikk greit til slutt, sier Olsen.

LES OGSÅ: Skogbrann i Spydeberg – brannvesenet klarte å få kontroll

Ulempen med skogbranner nå er at varmen går gjennom det lille laget med fuktig jord. Deretter ligger brannen og godgjør seg lengre i bakken og så sprer den seg uten synlige spor. Plutselig kommer flammene opp.

– Det brenner også godt rundt røttene under slike forhold. Da er det skummelt for oss med tanke på at trær kan falle, sier Olsen og advarer folk mot å gjøre opp ild nå.

LES OGSÅ: Brannvesenet: – Ilden sto i tretoppene og flammene slikket to hus opp etter veggene