Har hatt få branner tross ekstrem fare: – De fleste har vært flinke

Sist uke tok det fyr i Askim. Tidlig og stor innsats fra brannvesenet hindre en større skogbrann.

Sist uke tok det fyr i Askim. Tidlig og stor innsats fra brannvesenet hindre en større skogbrann. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Siden begynnelsen av mai har det vært knusktørt i skog og mark i Indre Østfold. Totalforbudet mot åpen ble satt i kraft i midten av mai. Siden den gang har det vært noen tilløp til skogbrann, men ingen har utviklet seg voldsomt.

Vi hadde et tilfelle i Askim i sist uke. Men vi klarte å få kontroll fort ettersom mannskap fra tre stasjoner rykket ut. Det er helt avgjørende at mange fra brannvesenet rykker ut for å få kontroll så fort som mulig, sier brannsjef Bjørn Stolt.

LES OGSÅ: Bøndene har tusenvis av liter med vann på tank i tilfelle skogbrann

Han er glad for at mannskapene hans ikke har måtte kjempe mot store skogbranner.

– Stort sett har folk hørt på oss og det er veldig bra. Vi har vært ute på noen kontroller av bål, men de aller fleste har unngått å fyre opp ild ute i skog og mark. Det setter jeg pris på, sier brannsjefen.

LES OGSÅ: Brannvesenet har truet bålbrennere med bøter – slik har det gått så langt

Det er meldt litt regn i dag, men ifølge Stolt må det mer nedbør til for at skogbunnen skal bli våt nok.

– Med litt sol og vind så er alt tørt igjen. Derfor fortsetter vi med å ha totalforbud mot ild i skog og mark. Det forbudet vil vare helt til vi får betydelig mengde nedbør. Forbudet kan vare hele sommeren hvis det ikke regner nok, sier Bjørn Stolt til Smaalenenes Avis.

LES OGSÅ: Blomsterkasse i Askim tok fyr – politiet tror de vet hvorfor

Ifølge skogbrannindeksen på yr.no er det meget stor fare for skogbrann på nivå 70. Nå ligger nivået på rundt 150 i Indre Østfold. Altså ekstrem fare.

LES OGSÅ: Brannvesenet i full utrykning etter melding om bål

– Jeg vil gjerne presisere at det ikke er lagt ned forbud mot at folk griller i sin egen hage. Det har vi ikke juridisk grunnlag for å innføre, sier brannsjefen, men oppfordrer folk som griller til å være varsomme.

LES OGSÅ: Vokter knusktørre skoger 

Artikkeltags