Gå til sidens hovedinnhold

Større skogbrann i Rakkestad

Artikkelen er over 5 år gammel

Brannvesenet har rekvirert skogbrannhelikopter.

SISTE: Ved 13-tiden melder politiførstebetjent Niels Lund ved Rakkestad lensmannskontor at brannen er i ferd med å komme under kontroll.

– Brannårsaken er for tidlig å si noe om, men det brenner i det samme området som det brant 3. juni, sier Lund til Rakkestad Avis.

Brannsjef for Indre Østfold Brann og Redning, Bjørn Stolt, sier til Smaalenenes Avis at de har god kontroll på stedet.

– Det jobbes med etterslokking nå, sier han.

– Vi har kontroll på stedet nå. Det er cirka 20 mål med skog som har brent. Brannen strakk seg faktisk et stykke inn i Marker, sier Vidar Husa i Indre Østfold Brann og Redning til Avisen.

De har hatt mannskaper i brannområdet store deler av dagen, og har først i 15-tiden begynt å sende noen mannskaper tilbake til Eidsberg.

Husa sier at brannårsaken så langt er ukjent. Sivilforsvaret bistår også i etterslokkingen.

Rakkestad brannvesen rykket tirsdag ut på melding om skogbrann ved Høytomt, melder Alarmsentral Brann Øst klokken 10.10.

Nødetatene har rykket ut til stedet.

Mannskaper fra Eidsberg og Marker bistår.

– Jeg ser voldsom røykutvikling oppå et høydedrag. Røykutviklingen har tatt seg kraftig opp den siste halvtimen. Det blåser godt her oppe. Vi har seks-sju-åtte sekundmeter vind fra øst. Røyken driver vestover mot Mysen, fortalte brannvakt Kristoffer Høidal i branntårnet på Linnekleppen ved 11-tiden til NRK.

Helikopter bistår

Statens skogbrannhelikopter melder at de også er på vei til stedet for å bistå.

Rakkestad Avis kan melde at brannvesenet ikke har kontroll på brannen.

Det var skogbrukssjef Knut Østby i Rakkestad kommune som oppdaget at det brant tirsdag. Han var på Høytomt for å taksere skadene etter skogbrannen 3. juni. Forholdene er vanskelige. Det er meget tørt i skogen, og det blåser. I tillegg er terrenget utilgjengelig og til dels svært bratt.

Uoversiktlig

– Vi har ennå ikke oversikt over omfanget, sier innsatsleder Sindre Dahlstrøm. Han har heller ingen formening om brannårsaken.

– Det eneste jeg vet er at det brant her for en stund tilbake, svarer han da Rakkestad Avis var på husmannsplassen tirsdag formiddag. 

Les også

Så tørt, så tørt

 

Knut Østby varslet både brannvesenet og brannvakta på Linnekleppen etter at han oppdaget brannen. Høytomt ligger langt inne i skogen, og har ikke mobildekning.  Den vanligvis så idylliske husmannsplassen ble med ett forvandlet til et område for flere politipatruljer og mannskaper fra brannvesenet i påvente av brannhelikopteret som skal gi den store oversikten. Sivilforsvaret er også kalt ut, og flere frivillige mobiliserte blant annet med store vanntanker. Steen Finnestad måtte også haste ut til husmannsplassen. Han har ansvaret for sauene som beiter i området, og brannmannskapene ble nødt til å rive gjerdene for å komme til brannområdet.  

Vidar Husa sier til Smaalenenes Avis at de har opplevd svært mye uforsiktighet den siste uken med både engangsgriller og bål.

– I helgen holdt en fragått engangsgrill på å starte en skogbrann i Øymark, men heldigvis ble den slokket av noen forbipasserende. Denne sto på en rasteplass. I går ble et bål slokket i Askim som holdt på å komme ut av kontroll. Det er så tørt, og ilden sprer seg så fort at vi må rette en streng pekefinger mot alle som bruker åpen ild ute i naturen nå. La engangsgrillen være hjemme, sier Husa.¨

 

Kommentarer til denne saken