«Silly walk»-video sett av 10 millioner japanere

Artikkelen er over 6 år gammel

Nå kan Kreativiteket og Ørje virkelig kalle seg «big in Japan».

DEL

To politimenn med tullesteg og rebell ordfører fikk japanerne til å sperre opp øynene og deretter flire av begeistring. På langfredag sendte nemlig den riksdekkende TV-stasjonen Fuji TV, videoen fra Ørje om deres hysteriske måter å gå over veien på. Noe som innebærer at rundt 10 millioner japanere så filmen fra Ørje.

Stor begeistring

Ansvarlig redaktør i Smaalenenes Avis Jarle Bentzen hadde ingen problemer med å selge videoen til den japanske TV-stasjonen da deres norske medarbeider Jack Løken, som blant annet har oversatt mange saker om 22. juli-tragedien til japansk, tok kontakt.

Han forteller at japanerne mest sannsynlig fikk med seg saken fra Ørje gjennom engelske medier, som også skrev om tulleskiltene. Løken er ikke i tvil om at videoen ble tatt godt imot på den andre siden av verden. Særlig på grunn av tullestegene over gangfeltet.

- TV-stasjonen ville vise denne videoen på grunn av den rare oppførselen. De synes det var interessant at ordføreren ga stor støtte til skiltet, mens Statens vegvesen var veldig i mot. Ordføreren skaper glede i et tettsted ved å tillate slik påfunn. Å lytte til staten og gjøre som de sier - er noe som er typisk i Japan. Man prøver ikke å tøye reglene her. Å se at noen vil tøye reglene for å skape et morsomt gangfelt, synes japanerne var flott, sier Jack Løken til Smaalenenes Avis.

Les kommentaren til John Cleese her!

Det var ikke parodien på Monty Python som appellerte. Mange japanere har faktisk aldri hørt om den legendariske humorgruppa.

Fengende politimenn

Da Smaalenenes Avis publiserte saken om «Silly walk»-skiltene var det flere mediehus som rettet blikket mot tettstedet. Det resulterte i flere videoer, men det var særlig et moment i lokalavisas video som fengte japanerne.

- TV-stasjonen syns det var spesielt artig at politimennene gikk over veien med tullesteg. Her ser vi selv politiet, som representerer staten, gi støtte til fotgjengerfeltet. Det var veldig stas, sier Løken.

Han sier videre at flere har spurt han om hvordan gaten fungerer en vanlig dag. Etter at skiltet er blitt kjent har mange stoppet opp og tatt seg en real «Silly walk» over veien. Både turister og lokalbefolkning.

- Japanerne likte ideen at man kunne reise kjempelangt, helt til Norge, til et lite tettsted i nærheten av Sverige. En by som nesten ingen har hørt om. Så finner man dette. Fantastisk! Jeg har også fått spørsmål fra flere om ikke nordmenn er redd for å dumme seg ut. Konklusjonen deres er at nordmenn virker morsomme, sier Jack Løken.

- Helt utrolig

Marker-ordfører Kjersti N. Nilsen (Ap) har vekket begeistring i Japan etter at hun trosset vegvesenets oppfordring om å fjerne skiltet. Hun har stått på sitt om at skiltet skal bestå og hun er glad som tilbakemeldingene fra Japan.

Les også: Glad for skilt-tips

- Det er jo helt utrolig at denne videoen har blitt vist til så mange. Det syns jeg er kjempestas. Vi får håper at dette kan føre til at vi får noen japanske turister på besøk, som selv kan ta seg en «Silly walk». Det hadde vært morsomt, sier ordføreren.

Artikkeltags