Gå til sidens hovedinnhold

Sikrer jobben til over 100 ansatte

Artikkelen er over 6 år gammel

De 100 ansatte på Skjelfoss psykiatriske senter slipper jubelen løs. Hobøls nest største arbeidsplass får helseavtalen de har drømt om.

HOBØL: I april leverte den private institusjonen inn sitt anbud til Helse Sør-Øst. Siden har det vært tre runder med forhandlinger før det endelige svaret kom denne uken. Skjelfoss psykiatriske senter får en løpende langsiktig avtale om 26 behandlingsplasser, tre færre enn i dag. Den inneværende avtalen som går ut ved nyttår, har vært på fire år.

Mer forutsigbarhet

– Vi har vært veldig spente. Resultatet kunne jo i verste fall blitt at vi ikke hadde fått noen plasser. Når vi får en løpende kontrakt, lever vi godt med reduksjonen på tre plasser. Nå kan vi tenke mer langsiktig, sier konstituert direktør Tove Halset til Smaalenenes Avis. Hun fastslår samtidig at det ikke blir behov for nedbemanning.

– Kan ikke også Helse Sør-Øst si opp avtalen når de vil?

– Jo, det er en risiko med en slik avtale også. Men vi må bare fortsette å vise gode resultater. Vi skal ikke hvile på laurbærene, forsikrer Halset.

De ansatte på Skjelfoss har lenge drømt om en mer langsiktig avtale. I 2013 inviterte de daværende administrasjons- og fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) for å fortelle hvilke begrensninger fireårige anbud gir. Blant annet blir det svært risikabelt å gjøre store investeringer. Nå møter de full forståelse hos Helse Sør-Øst som for første gang inngår løpende avtaler med private ideelle institusjoner innen psykisk helsevern.

– Langsiktighet bidrar til mer forutsigbarhet både for institusjonene, pasientene og oss i helseregionene, fastslår direktør for eksterne helsetjenester i Helse Sør-Øst, Stig Grydeland.

Roser Skjelfoss

Totalt er det ni private institusjoner som nå får tilbud om løpende avtaler. Den årlige økonomiske rammen på avtalene er på over 450 millioner kroner, en økning på over 50 millioner kroner fra året før.

– Vi vet ennå ikke hva det konkrete beløpet blir for oss. Det er noen avklaringer som må gjøres før avtalen signeres. Men det ligger nok på rundt 40 millioner, sier Tove Halset.

Helt presist er Skjelfoss psykiatriske senter tildelt 10 døgnplasser for alvorlige psykiske lidelser som psykoser, bipolare lidelser, schizofreni og alvorlige personlighetsforstyrrelser. 16 døgnplasser er gitt til dobbeltdiagnoseproblematikk, samtidig alvorlig psykisk lidelse og alvorlig rusavhengighet.

«Det inngitte tilbudet framstår som kvalitetsmessig godt, herunder godt faglig innhold og god bemanning. Skjelfoss har en god helsefaglig bemanning med god kompetanse», fastslås det i tildelingsbrevet fra Helse Sør-Øst.

Kommentarer til denne saken