Sikkerhet i høysetet

Artikkelen er over 14 år gammel

Politiet tok ingen sjanser. Sikkerhetsopplegget under rekonstruksjonen av drapet på Lennart Faugli var av det massive slaget.

DEL

Mysen: – Vi tok ingen sjanser. Med tanke på hva som har skjedd, så valgte vi å gjøre det på denne måten. Ut over dette har jeg ingen kommentar, sier politiadvokat Knut Inge Stavang. Lennart Faugli ble skutt på parkeringsplassen ved Mysen stasjon for tre uker siden. I går var det klart for rekonstruksjon. Parkeringsplassen var nesten som en festning. Tungt bevæpnet politi fulgte nøyde med på alt som skjedde utenfor selve plassen. Intet var overlatt til tilfeldighetene. Alle biler som passerte på Folkenborgveien ble stoppet av politi med maskingevær. På litt større biler ble lasterommene sjekket før de fikk kjøre forbi. Begge inngangene til plassen var sperret med politibiler og væpnede polititjenestemenn.

Med kikkert

På forhånd var alle leilighetene i Citadel undersøkt. Politiet gikk fra dør til dør for å sjekke. Under selve rekonstruksjonen sto en politimann med kikkert og studerte stasjonen og leilighetene. Her skulle ingen overraskelser dukke opp. Pressen ble også holdt på god avstand i regnværet. Fra stasjonsområdet så vi rekonstruksjonen av hvordan hvordan Jan Ivar Ringstad kom ut av bilen med pistolen i hånda. Alt mens folk fra politiet både filmet og tok en masse bilder av det som skjedde. Hele seansen tok rundt tre timer. – Det er ikke mye nytt i saken. Siktede har jo innrømmet at det var han som skjøt. Vi har foretatt nye avhør. Noen flere vitner har ikke meldt seg. Hvorfor kan en jo bare spekulere i, forklarer politiadvokat Stavang.

Frykten i nærmiljøet

Ifølge Ringstads forsvarer, Thomas Randby, er det nå svært viktig at politiet gjør et oppriktig forsøk på å få fram helhetsbildet i det som førte fram til drapsdagen. – Uoppfordret får jeg faktisk meldinger fra folk i Mysen-området, som beskriver frykten nærmiljøet har følt for den drepte gjennom lang tid. Meldinger til en advokat på denne måten vil jeg betegne som svært uvanlig. Jeg håper at politiet klarer å lage et fullstendig bilde omkring dette scenariet, sier han. Ifølge Randby samarbeider Ringstad godt med etterforskningsledelsen. Han har stilt opp til alle avhør, men syntes det var tungt og veldig spesielt å være tilbake på åstedet i går. – Han prøvde så godt det lot seg gjøre å framstille det som skjedde på parkeringsplassen, sier forsvareren.

Provosert av skratt

Ringstad har erkjent straffeskyld for forsettelig drap, men ikke for overlagt drap. Ifølge VG påstår Ringstad at han i utgangspunktet ikke hadde tenkt å skyte, men at han ble så sterkt provosert da han så Lennart Faugli komme smilende og skrattende ut av rettsbygningen, at han trakk pistolen. Randby ønker ikke å kommentere denne påstanden. Randby legger ikke skjul på at Ringstad er preget av det som har skjedd. Gradvis går det nå opp for ham hva han har gjort.

Artikkeltags