Inger og Marte Elise får russen til å marsjere mot diskriminering

Håper mange kommer: Inger Frantzen (18) fra Knapstad og Marte Elise Bye (18) fra Mysen sier arrangementet gjelder for alle. Til nå har over 100 personer trykket deltar på Facebook, men de unge kvinnene har kjøpt inn over 200 fakler.

Håper mange kommer: Inger Frantzen (18) fra Knapstad og Marte Elise Bye (18) fra Mysen sier arrangementet gjelder for alle. Til nå har over 100 personer trykket deltar på Facebook, men de unge kvinnene har kjøpt inn over 200 fakler.

Artikkelen er over 2 år gammel

Flere hundre fakler kommer til å være tent under Krystallnatten torsdag. Se toget og appellene direkte på smaalenene.no.

DEL

Eidsberg: Under Krystallnatten for 79 år siden ble jøder i Tyskland drept, fordrevet fra hjemmene sine, og tusenvis av butikker og synagoger ble ødelagt eller brent ned. For å vise sin motstand mot diskrimineringen og hatet mot folkegruppen samler russen ved Askim og Mysen videregående skoler seg på Kulturtorget i Mysen den 9. november.

Smaalenenes Avis streamer toget gjennom Mysen-gatene og apellene torsdag kveld. Se direktesendingen på smaalenene.no.

LES OGSÅ: Tror ikke at nynazist-marsj blir i Indre – men politiet er forberedt likevel

Fortsatt diskriminering

– Russen har gått i fakkeltog med budskapet «Aldri mer krystallnatt» helt siden slutten av 90-tallet. De begynte med det etter at en gruppe med nynazister marsjere gjennom Mysen og Askims gater under Krystallnatten mens de ropte rasistiske slagord iført militærklær og nynazistiske symboler, sier 18-åringene Inger Frantzen fra Knapstad og Marte Elise Bye fra Mysen som er arrangementsansvarlige.

De synes det er flere gode grunner til å markere dagen.

– Det finnes fortsatt diskriminering i verden. Spesielt mot folkegrupper og religioner. Bare se på alt som har skjedd de siste årene. Det kan ikke bare være lett å være muslim i dagens samfunn. Når vi går i tog viser vi at vi ønsker et samfunn med mer likhet, sier Frantzen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra 2015: Russen fra Indre Østfold har markert Krystallnatten hvert år siden 90-tallet.

Fra 2015: Russen fra Indre Østfold har markert Krystallnatten hvert år siden 90-tallet. Foto:

LES OGSÅ: «Aldri mer krystallnatt må aldri bli en historisk markering løsrevet fra dagens virkelighet»

Ønsker alle velkomne

Både hun og Bye sier alle er velkomne selv om det er russen som arrangerer fakkeltoget.

– I løpet av kvelden blir det underholdning med elever fra Askim videregående skole, og taler fra Amnesty og ordfører i Eidsberg Erik Unaas.

Jentene sier at det blir salg av fakler, kaker og kaffe.

– Hvis noen ønsker å bake ei kake, eller komme med en termos med kaffe blir vi veldig glade. Overskuddet går til Amnesty, sier de.

LES OGSÅ: «Enhver ensrettet og voldelig ideologi kan føre til vold i praksis».

Artikkeltags