Rasistisk propaganda spres

Samme dag som Aldri mer krystallnatt blir arrangert i Mysen, spres rasistiske budskap i flygeblader fra Norgespatriotene. Illustrasjonsfoto

Samme dag som Aldri mer krystallnatt blir arrangert i Mysen, spres rasistiske budskap i flygeblader fra Norgespatriotene. Illustrasjonsfoto

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Samme dag som Aldri mer krystallnatt arrangeres i Mysen, har Norgespatriotene spredd rasistisk propaganda i postkasser i Askim.

DEL

Aldri mer krystallnatt er en markering mot rasisme som Mysen- og Askim-russen i kveld arrangerer for niende gang. Samtidig har et flyveblad fra den rasistiske organisasjonen Norgespatriotene dumpet ned i postkassene til folk i Askim, og Smaalenenes Avis har fått negative reaksjoner fra bekymrede lesere.

- Helt på trynet
I flyvebladet sprer organisasjonen - som presenterer seg som et politisk parti som vil stille til valg i 2009 - propaganda om at ikke-vestlige innvandrere står bak mange voldtekter i Norge, og at "norske jenter blir uskyldige ofre for politikernes multikulturelle eksperiment".

- Dette er jo helt på trynet. Det er noe av det dummeste jeg har hørt. Jeg kjenner jeg blir litt irritert når jeg hører dette, sier Mikael Kalrud, nestleder i Indre Østfold SOS Rasisme.

Sjokkert aksjonsleder
Tidligere i år ble det kjent at Norgespatriotene spredte rasistisk propaganda i blant annet Fredrikstad og Halden. Nå har de altså distribuert flyveblader i Askim.

"Med oss i posisjon, vil Norge igjen bli et trygt og godt land for etniske nordmenn", står det blant annet i flyvebladet, som er illustrert med en tegning av en mørkhudet mann med afrikanske trekk og et bilde av en blodig kvinne med lyst hår og blå øyne.

Karoline Bakken Lund er en av aksjonslederne for kveldens Aldri mer Krystallnatt-arrangement. Hun synes det er forferdelig å høre hva som står i flyvebladet.

- Jeg blir virkelig sjokkert når jeg hører dette. Det er utrolig at noen tør å skrive at de virkelig mener slike ting i 2007, sier Bakken Lund.

Hun mener at dette beviser at det fortsatt er behov for markeringer mot rasisme.

- Vi har blant annet snakket med Rita Sletner og lensmannen i forkant av markeringen, og de sier at det ulmer i slike miljøer nå. Derfor er det ekstra viktig at mange møter opp i kveld og viser at vi står sammen i kampen mot rasisme. Det er ikke en slik verden vi vil leve i, sier Bakken Lund bestemt.

Stor markering
Krystallnatten regnes som startskuddet for nazistenes folkemord. 9. november 1938 ble synagoger påtent, jøder lemlestet og forretninger ramponert. Gatene i Berlin ble fylt av knust glass fra butikkvinduene. Dette minnet om lysende krystaller og dannet opphavet til navnet Krystallnatten.

Markeringen vil foregå på Mysen torg i kveld. Flere kjente personer fra norsk offentlighet og samfunnsliv vil delta. Blant andre historikeren Oddbjørn Fure, riksadvokat Tor Aksel Busch og eks-statsråd Odd Einar Dørum (V) skal tale. Det blir også taler og appeller av lærer Torfinn Ryan og krigsveteranen Gunnar Sønsteby. Russepresidentene i både Askim og Mysen skal også si noen velvalgte ord, og det blir fakkeltog gjennom Mysen sentrum.

Artikkeltags