Måtte svare på flere kritiske spørsmål etter Tolga-saken – rådmannen har valgt full åpenhet

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Rådmann Per Egil Pedersen i Skiptvet kommune. ARKIVFOTO

SVARER PÅ SPØRSMÅL: Rådmann Per Egil Pedersen i Skiptvet kommune. ARKIVFOTO Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Rådmannen i Skiptvet har offentliggjort en rekke spørsmål kommunen har fått om psykisk utviklingshemmede.

DEL

SKIPTVET: I kjølvannet av den såkalte Tolga-saken i VG har prosessene rundt hvordan kommuner registrerer psykisk utviklingshemmede fått mye fokus.

I flere år var tre brødre uvitende registrert som psykisk utviklingshemmede i Tolga kommune i Hedmark. Historien ble avslørt av VG i oktober, og har fått mange til å reagere.

I Skiptvet kommune ble antall registrerte psykisk utviklingshemmede i kommunen økt fra 9 til 18 i perioden 2008–2017. Dette har ført til at kommunen har fått en rekke spørsmål fra riksavisen. Disse, og kommunens svar på disse, har nå rådmann Per Egil Pedersen valgt å offentliggjøre på kommunens nettsider.

Manglende koordinering

«Som det framgår av svaret, er økningen fra 9 til 18 resultatet av en gjennomgang i 2015/2016 samt en økning av ytterligere 3 personer etter dette tidspunkt slik at antallet totalt ble 18. Innrapportert tall for inneværende år er 16; altså en reduksjon på 2 personer. Alle personene har diagnose stilt av spesialisthelsetjenesten», skriver Pedersen blant annet.

I følge rådmannen var rapporteringen før 2016 fra Skiptvet kommune ikke tilstrekkelig koordinert.

«Det var en underrapportering med den følge av at Skiptvet kommune har gått glipp av tilskudd vi faktisk ville ha vært berettiget til», fortsetter rådmannen.

Ikke trygg på gamle tall

Ved gjennomgangen 2015/2016 og mot slutten av arbeidet har kommunen hatt bistand av Sødermann Rådgivning AS til kvalitetssikring av dokumentasjon og rutiner.

I svarene til VG sier Pedersen blant annet at han føler seg sikker på at tallene og rapporteringen fra og med 2016 er korrekte, men ikke på rapporteringen fra årene før. Han sier også at alle de innrapporterte innbyggerne med psykisk utviklingshemming i kommunen har fått sin diagnose fra spesialhelsetjenesten.

Sødermann as har i VG blitt møtt med kritikk for måten de har opptrådt på overfor en rekke kommuner, men grunnlegger Petter Sødermann sier de kun er opptatt av å gi psykisk utviklingshemmede det tilbudet de har krav på, og at de bistår med å registrere mennesker som allerede har diagnosen, men som kommunene ikke kjenner til.

Ønsket full åpenhet

– Vi ønsket gi kommunens innbyggere fullstendig informasjon, og kjøre full åpenhet rundt disse tingene, og hva vi har svart, sier Pedersen til Smaalenenes Avis om hvorfor kommunen har publisert svarene.

Før publiseringen på kommunens nettsider var dessuten alle politikerne i Skiptvet orientert. Pedersen forteller at alle kommunene i Norge har fått tilsendt undersøkelsen.

– Så har vel vi blitt trukket fram fordi vi ha hatt en økning, sier han.

Pedersen ser ingen problemer med jobben Sødermann as har gjort for kommunen.

– Vi begynte å gå igjennom denne rapporteringen selv, og så at vi kunne ha behov for bistand. Vi fikk tips fra en annen kommune om at Sødermann kunne bistå og tok kontakt. Det har sånn sett ikke vært noe innsalg fra selskapet overfor oss, sier rådmannen.

Artikkeltags