Nye tall fra SSB: Du kan få mindre å rutte med

Det kan bli en reallønnsnedgang i 2018.

Det kan bli en reallønnsnedgang i 2018. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Prisene stiger mer enn lønnsveksten, viser nye tall.

DEL

Frifagbevegelse.no: Prisstigningen fra oktober 2017 til oktober i år er på 3,1 prosent, viser tall som SSB offentliggjorde fredag. Rammen for årets tariffoppgjør er 2,8 prosent.

Hvis prognosene slår til, vil dermed norske arbeidstakere oppleve en reallønnsnedgang på 0,3 prosent. Dette vil i så fall være fjerde år på rad med mager lønnsvekst for vanlige arbeidstakere.

I 2015 var reallønnsveksten på 0,6 prosent, i 2016 var det en nedgang på hele 1,8 prosent, og i fjor var veksten 0,5 prosent.

LES OGSÅ: Får millionlønninger: 62 kommuner har ikke svart om ordførerlønn – IØ-kommune er én av dem

Strømprisene

Ifølge SSB er det strømprisene som er den viktigste årsaken. Strømprisene i år, inkludert nettleie, lå 30,3 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Den tørre sommeren og den brå våren med mye fordamping, gjorde at vann på vei til kraftmagasinene i stedet forsvant opp i atmosfæren, slik at fyllingsgraden i magasinene var svært lav.

Den våte høsten har imidlertid gjort at strømprisene er på vei ned, og det førte til at konsumprisindeksen gikk ned med 0,2 prosent fra september til oktober.

LES OGSÅ: Storbank spår solid lønnsvekst i årene fremover: – Slik blir lønnen din

Ikke regulere lønningene

– Vi kan ikke regulere lønningene etter strømprisene, sa LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad da FriFagbevegelse i august intervjuet LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad om den svake lønnsutviklingen. (ANB)

LES OGSÅ: Her er gjennomsnitts-lønnen i 300 yrker: Har du riktig lønn?

Artikkeltags