Det har i lengre tid blitt snakket om å utvikle Hæra som padleelv. I 2013 gjennomførte ordførerne i Eidsberg og Trøgstad en padletur langs elva sammen med blant annet grunneiere og representanter fra turistnæringen. Etter turen ble det gjort klart at elva i første omgang må ryddes og skiltes, før den kan markedsføres.

SE BILDENE FRA TUREN HER

Gjennomføringen av dette skulle diskuteres og planlegges videre. Siden har lite skjedd og det hele har i realiteten blitt lagt på is. Fram til nå. Tirsdag inviterte Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) og Trøgstad-ordfører Saxe Frøshaug (Sp) til et idémøte med grunneiere, foreninger og andre interesserte på Havnås gamle skole.

Over 60 møtte opp

De hadde satt fram stoler til rundt 40 frammøtte, men ble overrumplet over den store interessen. Over 60 møtte opp og folk måtte stue seg sammen for å få plass.

– Vi var bare åtte personer på det første møtet om å utvikle Mysenelva som et turområde i 2011. Med dette oppmøtet bør dere ha gode muligheter for å få til noe her, sa Rolf Dillevik, en av de store ildsjelene bak det omfattende Mysenelva-prosjektet.

I dag har Mysenelvas venner over 400 medlemmer. Mange tusen dugnadstimer gått med til å bygge blant annet bruer, brygger, lavvoer, bord, benker, bålplasser og stier. Elva er rensket for trær og gjort framkommelig.

 

Det er noe lignende man nå ser for seg i Hæra. I første omgang å renske elva for trær, slik at man kan padle strekningen fra Havnås til Ramstad. På sikt er tanken at man også kan koble seg på Mysenelva slik at hele strekningen blir sammenhengende.

– Det er en enormt med trær i elva, og det er en stor jobb å rydde det. Men det er bare rent arbeid. Blir man en gjeng så er ingenting umulig, fastslo leder i Mysenelvas Venner, Ingvar Brøske.

De to ildsjelene fra Mysenelvas venner oppfordret også til å søke penger i ulike støtte- og tilskuddsordninger.

– Vi har søkt flere ganger og til sammen fått over 4 millioner kroner. Frivillige organisasjoner søker generelt altfor lite, mener de.

– Handler om ildsjeler

Frode Risbråthe i Havnås vel fortalte at Hæravassdraget mellom Havnås og Ramstad i dag blir lite brukt til friluftsliv. Også han gjorde det klart at det vil være en stor jobb å få i stand elva og området rundt.

– Alt handler om ildsjeler. Finner vi ikke dem i nærmiljøet blir det vanskelig å gjennomføre dette på en god måte, fastslo han.

Hele Hæra er 52 kilometer lang. Skal man renske elva og lage en tursti fra Havnås til Ramstad vil den bli rundt 10–15 kilometer lang.

Etter møtet var ordførerne Saxe Frøshaug og Erik Unaas optimistiske. Frøshaug lover at kommunen vil være en god støttespiller i prosjektet.

– Med denne entusiasmen og dette oppmøtet så bør det være store muligheter for å lykkes, mener de to ordførerne.