Ventetiden er over for alpinfolket

Kjerringåsen skisenter. Leif Skaar i bakken

Kjerringåsen skisenter. Leif Skaar i bakken Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Leif Skaar fylte nylig 76 år. Det hindrer ham ikke fra å bruke mørke og kalde netter til å gå opp og ned bratte bakker for å justere snøkanoner. Tirsdag kveld åpner Mellombakken i Kjerringåsen skisenter.

DEL

Bakken var åpen for SILs aktive alpinister allerede torsdag. Men i kveld slippes altså publikum til. Forholdene i bakken er svært gode.

– I fjor åpnet vi den samme bakken allerede 1. desember. Gleden varte dog ikke lenge. Mildværet kom, og først i romjula kunne i vi åpne Mellombakken igjen. Åpning den 13. desember er også statistisk tidlig. Men denne gang har vi tro på at vi skal slippe å stenge igjen. Det er meldt et par dager med solid kulde framover, og det skal vi utnytte maksimalt. Vi regner med at også barnebakken kan åpnes før jul, sier Skaar til Sarpsborg Arbeiderblad.

Vanskelig å produsere

At Skaar klarer å åpne deler av sitt alpinanlegg allerede nå, er i seg selv et lite under. Å produsere kunstsnø i Østfold har så langt i sesongen vært forbeholdt de aller ivrigste og de aller største optimistene.

– Det har ikke vært lett. Vi har nesten ikke kunnet produsere på dagtid. Det er kun noen timer på nettene og noen morgentimer det har vært mulig å lage snø, forteller 76-åringen. Som fortsatt kjenner en sitrende spenning når gradestokken blir blå.

– Ja, jeg er fortsatt like oppspilt og ivrig. Gleden ved å se at vann blir til snø er fortsatt stor. Det kombinert med brukbar fysisk form gjør det mulig for meg å holde på, forklarer mannen. Som opp gjennom årene har skapt gode skiopplevelser og barndomsminner for flere generasjoner sarpinger.

Hovedbakken

For å snølegge hovedbakken i Kjerringåsen trenger Leif Skaar, sønnen Andreas Skaar og andre gode hjelpere ved byens alpinanlegg, en litt mer stabil kuldeperiode.

– Det er som sagt tidlig ennå, og så langt er jeg verken utålmodig eller nervøs for at det skal bli en dårlig sesong. Vi er i godt rute, og når kulda setter seg litt vil vi trenge en del dager for å kunne lage nok snø i hovedbakken. Men kulda kommer, forsikrer snømakeren. Som har vært engasjert i driften av Kjerringåsen siden skitrekket kom på plass i 1969. Det var før snøkanonenes tid, og det skulle tre år fra trekket var på plass til det var snø nok til å starte det. Siden har Skaar og andre skientusiaster utviklet alpinsenteret til et svært moderne og funksjonelt alpinsenter med tilbud til store og små skiløpere med ulik erfaring og skiferdigheter.

Artikkeltags