Mener kvinner må ta sin rettmessige plass i samfunnet

Bursdag: Marit Vikingstad Udahl er 50 år i dag. Her er hun flankert av to av sine ansatte; Liss Bente Tangen Tretterud (t.v.) og Anne-Marit Vammeli (t.h.).

Bursdag: Marit Vikingstad Udahl er 50 år i dag. Her er hun flankert av to av sine ansatte; Liss Bente Tangen Tretterud (t.v.) og Anne-Marit Vammeli (t.h.).

Artikkelen er over 4 år gammel

Andre bedriftseiere ville kanskje ha bevilget seg fri på 50-årsdagen, men ikke Marit Vikingstad Udahl.

DEL

8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

Mysen: Som kafé– og restauranteier- og driver må hun prioritere butikken – og kundene. Og står det en åpningstid på døra må den holdes - morgen som kveld.

– Jeg har ingen som kan steppe inn for meg, men det gjør ikke noe. Det er likevel mye hyggeligere å være på jobb sammen med gjester og ansatte her på Villa Mat og Mer. Feiringen gjorde vi unna lørdag og i helgen hadde jeg 20 overnattingsgjester på besøk; familiemedlemmer fra Vestlandet. Det ble en hyggelig familiefest, forklarer jubilanten som bor sammen med revisorektefelle Dag Udahl på slektsgården med samme navn i Eidsberg. Paret har tre voksne barn.

Siviløkonom

– Lagde du maten selv til ditt eget bursdagsselskap?

– Nei, jeg hadde to servitører som tidligere jobbet for meg til å lage og servere fire retters middag, sier Udahl, som likevel medgir at hun gjorde en del av forarbeidet, den såkalte preppingen.

Udahl komme fra Karmøy, nærmere bestemt Torvaldstad gård ved Haugesund. Og selv om hun i dag driver kafé, restaurant og catering har hun en helt annen karierre bak seg.

– Jeg er utdannet siviløkonom fra Handelsakademiet i Oslo, og jobbet i mange år som produktsjef i legemiddelindustrien, forklarer 50-åringen.

Som ansatt i Leo Pharma og sveitsiske Novartis ble det mange og lange arbeidsreiser.

– Plutselig en dag bestemte jeg meg for å gjøre noe helt annet.

Som sagt så gjort; Udahl startet opp Kafé Frikvarter på Kulturtorget i 2007 og noen år senere flyttet hun til Mim-gården.

Lidenskap

I dag har hun ni ansatte og virksomheten går rundt.

– Butikken går greit, men dette er en tøff bransje. Jeg ga avkall på millionlønn da jeg ga meg i legemiddelbransjen, men jeg drives ikke av penger. Jeg må ha lidenskap for det jeg holder på med og det har jeg her, forklarer hun. Øynene gløder av pasjon når du hun forklarer sin lidenskap for gode norske råvarer i matlagingen.

– Du har bursdag på kvinnedagen 8. mars. Føler du at hele landet feirer deg?

– Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på det. Jeg er ikke en person som har stått på barrikadene for kvinnesaken, men jeg er opptatt av at også kvinner må ta sin rettmessige plass. Min morfar og mormor drev konfesjonsfabrikk og av dem lærte jeg at man får noen utfordringer, og dem må man ta. Dette ligger i meg og jeg har alltid likt å jobbe mye og ta tak i de utfordinger jeg får, sier bedriftseieren, som håper på stor trafikk på 50-årsdagen.

– Jeg håper det kommer mange folk, slik at jeg føler at jeg har bursdag, smiler hun.

Artikkeltags