Hals og Unaas på lønnstoppen – kun to Østfold-ordførere tjener mer:

LØNNSTOPPEN: Thor Hals og Erik Unaas er på lønnstoppen av ordførerne i Østfold. Arkivfoto: Gunnar Fjellengen

LØNNSTOPPEN: Thor Hals og Erik Unaas er på lønnstoppen av ordførerne i Østfold. Arkivfoto: Gunnar Fjellengen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Det er kun Sarpsborg og Fredrikstads ordførere som tjener mer enn Indre-ordførerne Thor Hals og Erik Unaas (H).

DEL

(Nettavisen) Forskjellene på ordførerlønninger i Norge er store: Fra mer enn en statsrådslønn til ingen lønn i det hele tatt. Lønnsutbetalingene til landets ordførere har økt kraftig de siste årene, og mange ordførere har nå en millioninntekt.

For å vise hva våre 422 folkevalgte ordførere får i godtgjørelse/lønn, har Nettavisen bedt om innsyn i ordførerlønningene i alle norske kommuner.

Tjener godt over snittet: – Det er ikke lønn

Opplysningene vi har hentet inn, viser at ordførerne i gjennomsnitt tjener 862.559 kroner. Og det er store forskjeller mellom kommunene. Erik Unaas og Thor Hals (H) er på lønnstoppen med 956.463 kroner, mens de andre ordførerne fra Indre Østfold drar ned snittet. Petter Schou fra Spydeberg tjener minst av samtlige ordførere i Østfold, med en lønningspose på 684.937 kroner.

Det er ikke lønn, men godtgjørelse. Vi har heller ikke feriepenger, eller gode pensjonsordninger. Det kan sånn sett ikke sammenlignes med andre lønninger. Slik har det også vært i alle år, mener Erik Unaas.

– Så er det litt forskjellige stillingsbrøker for de forskjellige ordførerne, som gjør at godtgjørelsen varierer. Jeg tror alle ordførerne i Indre Østfold har samme utgangspunkt, men det blir forskjeller på grunn av stillingsbrøkene. Vi ordførerne har heller ingen overtidsgodtgjørelse. Jeg er opptatt 48 helger i året og har 12 timer arbeidsdag omtrent hver dag. Hadde vi vært i ordinære yrker hadde vi nok blitt anmeldt av arbeidstilsynet, sier Unaas. 

– Tror du folk reagerer når de ser at ordførere tjener tett på 1 million kroner?

– Totalt når man ser hele bildet så er det sånn sett ikke så mye. Men jeg er glad for at godtgjørelsene settes av det forrige kommunestyret. Vi er aldri med på å bestemme egen godtgjørelse. Jeg tror det er veldig mange som har høyere godtgjørelse enn ordførerne i kommunene. Vi er langt under lønnsnivået til for eksempel næringslivsledere og administrative topper i kommunene, sier Unaas.

– Men det er ingen av oss som klager. Det er et stort privilegium å være ordfører, sier Unaas, som svarte på Smaalenenes Avis sine spørsmål 23.00 mandag kveld.

– I dag startet arbeidsdagen min kl. 07.00, presiserer han.

Hver tiende ordfører, 45 totalt, har en godtgjørelse på over én million kroner.

– KS ville ikke hjelpe

Bakgrunnen for innsynskravet fra Nettavisen til kommunene, var at KS, kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, i september nektet å gi ut oversikten de har over ordførernes godtgjørelser.

Her er en komplett liste over lønningene til norske ordførere.

Etter avslaget har Nettavisen kontaktet hver enkelt kommune, og har bedt om innsyn i ordførerlønningene med henvisning offentlighetsloven.

– Vi syntes det var merkelig at det skulle være så vanskelig å få en oversikt over hva norske ordførere faktisk tjener. Og når KS ikke ville hjelpe oss, gikk vi i gang selv, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen.

Han mener det er viktig at en samlet oversikt over hva de folkevalgte ordførerne tjener, blir offentliggjort.

 – En slik oversikt har absolutt demokratisk interesse. Opplysninger om hva ordføreren i din egen kommune tjener, er jo bare verdifull i den grad du kan sammenligne med andre kommuner. I vår oversikt kan alle gjøre sine egne søk og sammenligne med hvem de vil, forteller han.

– Har blitt heldagsjobb

Som tidligere omtalt, var det flere kommuner som ikke overholdt svarfristen som offentlighetsloven gir ved innsynskrav, som er 1 til 3 dager. Etter 16 dager var det fortsatt 60 kommuner som ikke hadde svart. Men etter at dette ble omtalt og ved purring, oppga de fleste ordførerens lønn, med unntak av noen få som Nettavisen selv måtte hente inn.

– Jeg synes jo det er for slapt, rett og slett, sa generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund til Nettavisen i forrige uke om de manglende svarene.

Stephansen er enig, og mener åpenheten er viktig av flere grunner.

– Det er ikke så veldig mange år siden ordførervervet var et verv. Nå er det blitt en heldagsjobb i nesten alle norske kommuner, og oversikten kan kanskje bidra til en konstruktiv debatt om profesjonaliseringen av norske politikere, sier han.

Ser mot Stortinget

Mange av kommunenes godtgjørelser til ordførerne er basert på en stortingsrepresentants lønn, som nå er på 956.463 kroner.

Enkelte kommuner beregner lønna ut fra 80 prosent av Stortingets lønnsnivå, mens andre har 90 prosent – eller helt lik godtgjørelse.

NB! I tillegg til ordførernes godtgjørelser, kommer ulike tillegg som ordførerne får for sin jobb, som ved å lede utvalg eller sitte i styrer, samt dekning av diverse utgifter, som telefon og transport. (ANB)

Artikkeltags