Fjern kjæresten på Facebook!

Familieterapeut oppfordrer til å logge seg helt av Facebook når man er sammen med sine nærmeste.

Familieterapeut oppfordrer til å logge seg helt av Facebook når man er sammen med sine nærmeste. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Trykk «unfriend», råder familieterapeut.

DEL

[NettavisenFamilieterapeut Ian Kerner «unfriended» nemlig sin kone på Facebook. Han hevder at ekteskapet ble bedre, og anbefaler nå klientene sine å gjøre det samme, skriver Today.

– Jeg innså at jeg egentlig ikke ville at kona mi skulle være venn med meg på Facebook. Jeg ønsket ikke all den ekstra informasjonen. Hvis det var noe jeg ville – så var det heller å få mindre informasjon. Jeg ønsket mer mystikk og mer uforutsigbarhet, sier Kerner.

Logger seg av

Familieterapeuten utdyper med at han ikke ønsket å vite når kona la ut en oppdatering om at hun for eksempel var trøtt, eller at hun drakk sin tredje kaffekopp for dagen.

– Derfor tok jeg henne bort som venn. Det er virkelig noe jeg anbefaler andre par.

LES OGSÅ: Pornovirus sprer seg på Facebook

Samtidig oppfordrer Kerner til å logge seg helt av telefonen når man er sammen med sine nærmeste. Og også koble seg fra Internett.

– Studier viser at selv hvis en telefon er i nærheten, kan det endre strukturen i samtalen, sier han.

– Hvis du legger sammen all tiden du bruker på distraksjon fra ulike enheter, kan du i stedet ha mye tid til forholdet. Vi lever i en tid hvor man legger seg uten å orke å ha sex, eller ikke har tid til hverandre. Samtidig bruker par timevis på sosiale medier eller ser på Netflix-serier, sier Kerner.

Sliter på forholdet

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes liker tanken til Kerner om å vite mindre om hverandre på Facebook.

- Jeg liker hans råd! Selv om det ikke er et råd jeg gir til par. Men det kan nok også virke provoserende på noen – for å følge et slikt råd forutsetter det at man er veldig trygge på hverandre og ikke sliter med sjalusi eller annen mistillitsproblematikk, sier hun og utdyper:

– Det forutsetter at paret er veldig pålogget hverandre i det virkelig liv. Ellers kan det virke mot sin hensikt. Det er ikke å komme bort fra at Facebook kan slite på tilliten og lidenskapen i forholdet. Hvorfor la du henne til? Hva mente du med den siste statusoppdateringen – egentlig? Også videre.

Søyland påpeker at det er veldig tydelig i terapirommet at våre virituelle liv påvirker våre relasjoner, spesielt parforholdet – fristelsene er bare et par tastetrykk unna – vi blir mer fraværende og kommunikasjonen dårligere. Har du kranglet med kjæresten, er det alltid noen på Facebook som står parat til å trøste, mener hun.

Skjør kjærlighet

– Mange som deler vanskelige ting i parforholdet med en samtalepartner på Facebook vil ofte knytte emosjonelle bånd etter hvert. Dette kan føre til utroskap – eller ende opp i et kjedelige fasadeforhold uten gode samtaler, lidenskap og et indre liv. Selvsagt vil det også være positive sider, men i terapirommet er dessverre de negative konsekvensene med vår digitale hverdag langt flere.

Søyland mener den amerikanske familieterapeuten har rett – fordi mange søker ut av forholdet (enten samlivsbrudd eller utroskap) fordi de savner spenning og mystikk i en rutinepreget og trygg (men for noen - akk så kjedelig) hverdag.

– For noen kan det handle om ikke være venner på FB. Det er bare en av mange muligheter. Det viktigste er å finne det som passer deg og ditt forhold – i stedet for å bare logge på neste skjerm. Alle skjermene gjør så klart noe med den skjøre kjærligheten – oppskriften er like enkel som den er vanskelig; Du må logge av – for å kunne logge på! (ANB)

Artikkeltags