NRK-lisensen blir endret på

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Oslo (NTB- Linus Hauge): Alle partiene bortsett fra Frp er enige om at NRK-lisensen gjøres om til en TV-skatt som graderes ut fra inntekt. TV 2 får ikke kompensasjon for nyhetsproduksjon, men Bergen sikres som medieby.

Den nye avtalen om allmennkringkasting ble presentert i vandrehallen i Stortinget torsdag ettermiddag. Bare Frp av stortingspartiene står utenfor avtalen.

– Jeg er glad og lettet over at vi har fått på plass en avtale som involverer de fleste partier, og som sikrer fremtidig finansiering av NRK og kommersiell allmennkringkaster i Bergen. Slik kan seerne og folket også i framtiden få store opplevelser som samler, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande.

TV-skatt

Stortinget ber nå om at regjeringen forsikre seg om at det som en del av det pågående arbeidet med å finne alternative finansieringsmodeller for NRK, blir utredet en ordning etter finsk modell.

Den finske allmennkringkasteren YLE finansieres etter en modell der lisensen er en skatt per person, gradert ut fra inntekt.

Flertallet er også innstilt på å be regjeringen gi NRK styringssignaler hvert fjerde år, fastsettelse av lisensen over lengre perioder, samt å sørge for kompensering av lønns- og prisvekst, noe som skal bidra til å sikre mer forutsigbarhet for NRK.
Partiene er også enige om at de viktigste internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler.

– Når norske idrettshelter jubler for seier, vil det skje sammen med hele befolkningen, sier Arild Grande.

TV 2-hjelp

Samtidig går stortingsflertallet inn for å gi en kommersiell allmennkringkaster kompensasjon for å drive med nyhetsproduksjon, slik TV 2 har ytret ønske om.

Stortinget ber i avtalen regjeringen om å ta initiativ til å sikre kommersiell allmennkringkasting med hovedkontor og nyhetsredaksjon i Bergen senest innen utgangen av 2016.

Partiene ber også regjeringen utrede hvorvidt kulturministerens rolle som NRKs generalforsamling skal delegeres til en stiftelse etter svensk modell for å skape større avstand mellom regjeringen og journalistikken og understreke NRKs rolle som folkets felleseie.

Arbeidet med avtalen har foregått i familie- og kulturkomiteen som har behandlet Allmennkringastingsmeldingen, som regjeringen la fram 19. juni i fjor.
Det har lenge vært et ønske om å legge om dagens NRK-lisensmodell fordi den ikke tar hensyn til den tekniske medieutviklingen. (©NTB)

Artikkeltags