Østfoldinger trygdesvindlet for seks millioner kroner mer i fjor enn året før

94 østfoldinger ble anmeldt for trygdesvindelfor 16,9 millioner kroner i Østfold i fjor.

94 østfoldinger ble anmeldt for trygdesvindelfor 16,9 millioner kroner i Østfold i fjor.

Artikkelen er over 1 år gammel

Mens stadig færre blir tatt for trygdesvindel på landsbasis, anmeldte Nav østfoldinger for å ha svindlet til seg seks millioner kroner mer i fjor enn året før.

DEL

Totalt 94 personer ble i fjor anmeldt for å ha svindlet Nav for hele 16,9 millioner kroner. 49 av personene ble anmeldt for svindel med dagpenger for til sammen 6,3 millioner kroner, mens 33 personer ble anmeldt for svindel med arbeidsavklaringspenger.

LES OGSÅ: Nye regler rundt sykdom og egenmelding

Bedre kontroller

Ifølge Nav er de fleste av sakene som er anmeldt avdekket gjennom samkjøring av offentlige registre.

– Kontrollene våre blir stadig mer målrettet og de som velger å gi feil opplysninger til NAV løper en stor risiko for å bli oppdaget, sier avdelingsdirektør i Nav kontroll øst, May Snedsbøl.

På landsbasis ble det anmeldt trygdesvindel for total 166 millioner kroner i 2018. 905 personer ble anmeldt for svindel av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger (AAP). Mange har jobbet og tjent penger uten å melde det til NAV. De siste tre årene har NAV anmeldt færre for trygdesvindel. Gjennomsnittlig anmeldt beløp for hver sak har gått ned, og det totale beløpet er redusert med 67 millioner kroner, skriver Nettavisen.

LES OGSÅ: Forteller at flere har tatt selvmord som følge av høy forbruksgjeld: – Bankene har blod på hendene 

Østfold mot strømmen

Men i Østfold har altså det totale beløpet økt betraktelig i 2018. Summen på 16,9 millioner kroner er hele seks millioner kroner mer enn året før.

– Nav arbeider for å hjelpe folk i arbeid. Det er svært alvorlig når man bevisst skjuler at en jobber og samtidig mottar stønad fra Nav. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør Snedsbøl.

Den største saken i Østfold var en sak der det ble svindlet for 1,3 millioner kroner og ble avdekket i samarbeid med skatteetaten. I den saken var det snakk om svindel med uføretrygd samtidig med svart arbeid.

LES OGSÅ: Da Laila (40) sa ja til jobben som ny Nav-sjef fikk hun en helt ny utfordring

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken