Natur og Ungdom skryter av Vamma-utbygging: – Bidrar til å kutte klimautslipp

Kraftverksjef Tord Wethelund forklarer ungdommen hvordan "Vamma 12" fungerer.

Kraftverksjef Tord Wethelund forklarer ungdommen hvordan "Vamma 12" fungerer. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

En rekke ungdomspolitiker og representanter fra Natur og Ungdom besøkte «Vamma 12» for å se på hvordan man bruke eksisterende anlegg til å utnytte fornybar energi.

DEL

I 2015 startet utbyggingen av det nye anlegget "Vamma 12". Prosjektet med en kostnadsramme på 980 millioner kroner skal etter planen stå klar til vårflommen.

– Det nye anlegget er en Kaplan-turbin som vil ta 500 kubikkmeter vann i sekundet, sier kraftverksjef Tord Wethelund.

– Når vårflommen kommer varierer. Vi håper på sen flom slik at anlegget står klart, det ligger det også i rute for å bli. Om vi ikke skulle være helt klare går det fint, det gamle anlegget går fortsatt, så det vil ikke være noe problem, opplyser Wethelund

(Saken fortsetter under bildet)

Sjefen for kraftverket sier at levetiden på slike anlegg varierer.

– Vi pleier å si at det skal stå i 100 år, men det stemmer ikke. Jeg vil tro 40–50 år, er vi heldig kanskje 65 år, er vi uheldige kanskje 35 år, sier kraftverksjefen.

– Dette er uansett et lønnsomt prosjekt. Når flommen kommer vil vi også bruke det gamle anlegget vårt. Det gjør at levetiden for det gamle anlegget vil være lengre, for slitasjen vil bli mindre, føler han opp.

– Kommer fra vannkraft

Iniativtaker til å samle engasjert ungdom på Vamma denne januardagen er Energi Norge representert ved Bendik Solum Whist.

– Vi pleier hvert år å ta med Natur og Ungdom ut å se på kraftverk. I år valgte vi også å invitere med oss politiske ungdomspartier. Det er fordi vannkraft produserer 96 prosent av strømmen vi bruker, og av den grunn må vi få et større fokus på å vedlikeholde og oppgradere eksisterende vannkraftanlegg. I så måte er Vamma veldig fin å vise frem, sier Whist.

Arbeidet med på ferdigstille "Vamma 12" er i full gang. Håpet er at anlegget skal stå klart til vårflommen.

Arbeidet med på ferdigstille "Vamma 12" er i full gang. Håpet er at anlegget skal stå klart til vårflommen. Foto:

– Vannskatten i Norge er svært høy, det må bevisstgjøres. Der hvor vindkraftselskaper har bare selskapsskatt å betale, må vannkraftselskaper betale seks forskjellige skatter. Det har nok noe med at dette er lover som har kommet i løpet av 100 år, det må legges bedre til rette for å utvikle vannkraftverkene, sier han.

– Et kroneksempel

Gaute Eiterjord er leder i Natur og Ungdom han satte stor pris på rundturen han fikk på Vamma.

– Dette er et kroneksempel på hvordan man skal utnytte eksisterende ressurser. Med investeringen her vil de produsere 20 prosent mer strøm, som igjen er med på å kutte klimautslipp, sier Eiterjord.

Leder i Natur og Ungdom Gaute Elitejord mener at kraftverket på Vamma er et kroneksempel på hvordan man skal utnytte eksisterende ressurser.

Leder i Natur og Ungdom Gaute Elitejord mener at kraftverket på Vamma er et kroneksempel på hvordan man skal utnytte eksisterende ressurser. Foto:

– Dette besøket skal vi ta med oss videre å formidle til andre ungdommer. Det er viktig å vise til de gode eksemplene på løsninger som fungerer, sier Eiterjord.

Artikkeltags