Ser du én av disse må du drepe den med én gang

PLAGSOM: Ca. 3800 arter av fruktfluer er beskrevet i verden. Av disse finnes omtrent 80 i Skandinavia og våre nærområder.

PLAGSOM: Ca. 3800 arter av fruktfluer er beskrevet i verden. Av disse finnes omtrent 80 i Skandinavia og våre nærområder. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vi vet at de gjerne dukker opp sammen med høsten, bananfluene eller fruktfluene. De trives godt på kjøkkenet og har en enorm kapasitet til å formere seg.

DEL

(tb.no). Har du gått på en skrell og glemt å gå ut med matavfallet en dag, latt den tomme brusboksen stå på kjøkkenet eller lagt opp et innbydende fruktfat? Da kan det komme ubudne gjester.

En bananfluehunn kan legge flere hundre egg og disse klekker etter én til to dager.

Bitte små

De små fluene på to til fire millimeter formerer seg i rasende fart.

– Finn ut hvor larvene utvikler seg og sett ut en kopp med eddik, vann og Zalo. Da brytes overflatespenningen i vannet og fluene drukner, sier Preben Ottesen, direktør i skadedyravdelingen i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Ekspert på hjortelusflue: - Ingenting hjelper

Bananfluen som også kalles fruktflue og eddikflue, kan gå fra å være larve til fullvoksen og eggleggende på bare ti dager.

Glad i gjær

PARADIS: Frukt og matavfall er rene paradiset for bananfluer. Hvis du ikke ønsker de små krabatene som gjester, så la ikke matrester eller frukt stå framme.

PARADIS: Frukt og matavfall er rene paradiset for bananfluer. Hvis du ikke ønsker de små krabatene som gjester, så la ikke matrester eller frukt stå framme. Foto:

De voksne fluene tiltrekkes av gjæringsprodukter som eddik og alkohol, og sees ofte vandrende langs kanten av øl- og vinglass, skriver Folkehelseinstituttet.

Her utvikles larvene blant råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og lignende. 

– Det er et litt plagsomt dyr kan bli svært tallrikt, sier Ottesen. 

Forebyggende:

■ Tøm tomflaske- eller returbokslagre ofte.

■ Hindre at frukt eller grønnsaker blir liggende i matavfallet.

■ Holde god hygiene.

■ Frukt- og grønnsaklagre må ha lav temperatur.

■ Finn kilden der larvene formerer seg.

■ Renske opp i kjøkkenkum og avløp.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Drukne, suge eller klaske?

På grunn av størrelsen er vanlige fluesmekkere lite egnet. Insektspray kan fungere, men det er viktig å presisere at de aller fleste insektmidler er giftige, og bør unngå å brukes innendørs.

LES OGSÅ: Finner du edderkopper i kjelleren? Her er en veldig god grunn til å la dem være i fred

I menneskenes kamp mot disse plageåndene er lokkefeller et av de mest effektive våpnene. Triksene er mange, men noe som går igjen mye er eddik og vin. En skvett med eddik og en dråpe Zalo i et eggeglass eller liten skål, lokker til seg fluene og dreper dem.

En annen måte er å sette fram en flaske med skrukork, med litt vin/brus/søt saft i bunnen. Når fluene har blitt lokket ned i flaska, skrus korken på og flaska ristes til de drukner.

Dør ikke av støvsuger

Støvsuger er enkelt og effektivt. Husk bare at det ikke dreper fluene, så sett støvsugeren ut så fort du har skrudd den av, hvis ikke flyr fluene ut igjen.
Andre triks er å vanne potteplanter minst mulig når det er som verst, og å helle klor eller salmiakk i slukene i huset.

Bananfluer:

  • Har det vitenskapelige navnet Drosophila melanogaster.
  • Hører til fruktfluefamilien.
  • Finnes i alle verdensdeler.
  • Er 1–6 mm lang.
  • Livssyklus på noen få dager.
  • Lever på gjærede emner.
  • Brukes ofte i genetisk forskning.

Artikkeltags