– Hvis jeg ikke spiser frokost, klarer jeg ikke å fokusere på annet enn at jeg er sulten. Og da sliter jeg litt, sier Endre Lund (15) fra Hobøl. Sammen med Margrethe Lund (16), Kristoffer Barlie (16) og Tea Ambjørnrud (16) har han møtt opp til skolefrokost på Askim videregående skole. Ordningen kom i gang første tirsdag etter høstferien, men frokosttilbudet har fått en litt treg start.

– Det har svingt fra 12 til 35 frokostspisere, sier kantineansvarlig Solveig Thømt. Med avdelingen i Næringsparken har rekorden kommet opp i 50 elever. Men det er ikke bra nok. Fredag var det kick off for frokost med at de tillitsvalgte elevene fikk gratis frokost.

Viktig med frokost

– Det handler om å skape en vane. Elevene må komme tidligere på skolen, sier Øyvind Gressløs ved Askim videregående skole.

Skal vi tro ungdommene Smaalenenes Avis snakket med, inntar mange av elevene frokosten hjemme.

– Men det er også mange som ikke spiser på morgenen, mener Margrethe Lund. Hun er elev på idrettslinja, og sier næring på morgenen er ekstra viktig for henne for å ha energi til treningen. De fire hoblingene synes skolefrokosten er et billig og godt tilbud, selv om det bare er Margrethe som har benyttet seg av den tidligere. I likhet med Tea og Endre er hun helt avhengig av å spise på morgenen for å opprettholde konsentrasjonen, mens Kristoffer ikke er fullt så avhengig.

– Uten frokost kan det gå til 11.00-12.00-tiden før jeg begynner å kjenne det, hvis jeg har stått opp tidlig, sier Kristoffer.

Spiser hjemme

Elevrådsleder Silje Torp Halvorsen har tygd ferdig brødskiva og håper at de tillitsvalgte kan bringe budskapet om billigfrokosten rundt i de forskjellige skolemiljøene. Selv spiser hun frokost hjemme – hver dag.

– Ellers blir jeg ubehagelig sulten utover i første time, sier Silje Torp Halvorsen.