Nå samler fortvilte naboer seg mot bråket. I kveld møtes de for å drøfte situasjonen rundt Mysebu. For en uke siden hadde de et møte med Utlendingsdirektoratet (UDI) og mottaksledelsen.

Torsdag møtte både UDI og Link as, som driver mottaket, mannsterke og topptunge i Eidsberg formannskap. UDI sier Link driver godt, men mener de må jobbe hardere for å minimere uønskede hendelser.

23. september er det varslet et nytt stormøte med Link, UDI og naboene.

Narkosalg og slåssing

– Det er ikke noe hyggelig å se at folk nesten blir slått i hjel når du sitter i hagen og griller. Jeg har selv grepet inn flere ganger, samt bistått politiet ved arrestasjoner, sier en av naboene til Smaalenene.no. Han ønsker ikke å stå frem med navn og bilde. Det gjør heller ikke de andre naboene avisen har snakket med.

– Dette har ingenting med hudfarge å gjøre. På en norsk barnevernsinstitusjon er det tre-fire ungdommer med like mange ansatte. Her er det samlet 80 ungdommer med en vanskelig fortid. Og kun tre nattevakter. Det sier seg selv at det ikke går bra, sier en nabo.

– Det er synd på mange av disse barna. De burde slippe å bo med kriminelle og rusmisbrukere, sier en annen.

Naboene forteller om åpenlys hasjrøyking, slåssing og bråk omtrent hver eneste natt. De føler seg helt sikre på at det foregår både salg av narkotika og annen lyssky virksomhet ved mottaket.

Bråket eskalerte i april, da mottaket gikk fra å være et avlastningsmottak til å bli et ankomsttransitt. Det innebærer at Mysebu er det aller første stedet de kommer til når de søker asyl i Norge. Naboene frykter for sine egne barn som knapt tør passere mottaket på kveldstid.

Beboerne rundt Mysebu har flere ganger kontaktet mottaket, men føler de ikke blir tatt på alvor.

Strammer inn

Etter masseslagsmålet på Mysebu for knappe to uker siden kalte Link og UDI naboene inn til informasjonsmøte forrige mandag.

– De presenterte ingen tiltak, de hadde ingenting på blokka. Jeg var mer bekymret etter møtet enn før, sier en nabo.

Men nå har Link gjennomført tiltak. Vinduer skal være lukket og nattevakter går oftere runder iført vester. De siste dagene har det vært helt rolig ved mottaket.

– Vi tror på det naboene forteller, og vi tar dem på alvor. Vi har nok ikke den samme opplevelsen av at det er så mange utenfor mottaket på nattetid, men vi har nå iverksatt tiltak, sier Hallstein Saunes, daglig leder i Link.

Han mener også at mange av problemene skyldes overårige. Det vil si asylsøkere som hevder de er under 18 år, men som slett ikke er det.

– Noen av de overårige er kriminelle personer. I sommer har vi også hatt to-tre overårige med rusproblemer. Vi har meldt fra om disse til politiet, sier Saunes.