Nå tar gigantfabrikk form

MILEPÆL: Direktør Kai Fjeld (til venstre) og teknisk sjef Tor Herland gleder seg over at bygget endelig tar form.

MILEPÆL: Direktør Kai Fjeld (til venstre) og teknisk sjef Tor Herland gleder seg over at bygget endelig tar form. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Den 60 meter høye krana på Nortura får nok å gjøre i månedene som kommer.

DEL

– Hver eneste dag frem til midten av mai vil det komme mellom tre og syv trailere fra Uddevalla med betongelementer til råbygget. Det tyngste er på 22 tonn, fastslår fabrikkdirektør Kai Fjeld.

Han står på taket av Nortura i Hærland og skuer fornøyd utover en hektisk byggeplass. Den irrgrønne krana som kan løfte 150 tonn, ruver i det snøhvite terrenget. Hele 12.000 nye kvadratmeter, fordelt på to etasjer, skal på plass innen høsten. I mai vil råbygget stå klart.

– Det er en milepæl for oss å se at bygget nå reiser seg. Til nå har vi bare gravd oss nedover, sier teknisk sjef Tor Herland.

Siden beslutningen ble tatt i desember 2011 om at fabrikken i Hærland skulle bli Norturas hovedanlegg for hvitt kjøtt (kylling og kalkun), har det blitt jobbet på spreng ved fabrikken.

Etter hvert som deler av nybygget nå blir ferdig, starter det gedigne puslespillet med å få på plass de tekniske installasjonene. Landets største slakteri krever sitt av strøm, vann, ventilasjon og kuldeproduksjon. Det vil myldre av arbeidsfolk på byggeplassen når dette arbeidet setter i gang.

I juli kommer utrolige 100 vogntog fra Nederland med siste skrik innen slakteriutstyr.

– Dette utstyret har en verdi på hele 100 millioner – 1 million per vogntog, sier Fjeld.

Allerede i oktober starter den første prøveproduksjonen. Men ennå tar det tid før alt er på plass. Først på nyåret flyttes kalkunproduksjonen som i dag foregår i Rakkestad. Da legges slakteriet der ned. Nesten samtlige faste ansatte har takket ja til å følge med til Hærland-bedriften. De sikrer at god kompetanse er på plass til oppstarten.

– I mai 2015 åpnes grillavdelingen. Da er siste brikke på plass, sier Kai Fjeld.

Tidsskjemaet er stramt. Og selv om fabrikkdirektøren gjerne skulle hatt godt skiføre, priser han seg likevel lykkelig over den milde vinteren.

– Den har spart byggemannskapene for mye arbeid. Alt blir mye enklere når det ikke er snøkav og tæla i jorda, sier han.

Den eneste ulempen med en mild vinter er mye jordklin.

– Vi har derfor feiet Sloraveien en gang i døgnet, sier han.

Kun noen steinkast fra kjempefabrikken ligger Hærland skole.

– Det er en utfordring. Alle trailerne har fått beskjed om å ta hensyn til at de kjører rett forbi en skole. De har også fått streng beskjed om å komme én og én. Vi skal ikke ha noen trailerkø på Sloraveien, forsikrer Fjeld.

Artikkeltags