Nå har den triste undergangen fått en skikkelig ansiktsløftning

Gatekunst: Laurie Kiatia Shima (bak, f.v.), Maria Thomassen, Lina Hussain, Thora Reymert, Kevin Adam Karlsen, Hans Arne Hesleskaug, Lars Martin Olsen. (Foran, f.v.) Henrik Nygård, Rodrigo Vitorio Lisboa, Andrea Kolokotronis Johnsrud og Carmen Helén Elg Sørensen.

Gatekunst: Laurie Kiatia Shima (bak, f.v.), Maria Thomassen, Lina Hussain, Thora Reymert, Kevin Adam Karlsen, Hans Arne Hesleskaug, Lars Martin Olsen. (Foran, f.v.) Henrik Nygård, Rodrigo Vitorio Lisboa, Andrea Kolokotronis Johnsrud og Carmen Helén Elg Sørensen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Den triste, grå og nedtaggede undergangen under gamle E18 forbi Monaryggen i Mysen har blitt oppgradert.

DEL

EIDSBERG: Det er de ferske ungdomsskoleelevene på 8. trinn på Eidsberg ungdomsskole som har fått slippe løs med spraybokser og kreativitet, godt hjulpet av den anerkjente brasilianske gatekunstneren Peacetu, eller Rodrigo Vitorio Lisboa, som han egentlig heter.

Det er tredje året på rad at Peacetu kommer til Eidsberg, og bidrar i prosjekter som er en del av den lokale kulturelle skolesekken, forklarer kommunal kulturkontakt og rektor ved Eidsberg kulturskole, Hanne Blekken.

LES OGSÅ: Magna (63) har vært blind i 35 år - nå kan du se maleriene hun har laget de siste 30 årene

Gradering og fargelære

– Vi lager en workshop hvor vi legger vekt på at elevene får delta og bruke seg selv og sin kreativitet. Rodrigo kommer først til klasserommet, hvor han underviser i graffitikunst og fargelære, og viser på projektor hvordan steder kan få et nytt utseende med gatekunst. Prosjektet inkluderer elementer fra læreplanen i kunst- og håndverk, og vi forsøker å gjøre det hele samfunnsnyttig ved å pusse opp litt lugubre steder og gjøre dem lysere og trivelige, sier Blekken.

Da Rodrigo gjestet Eidsberg i fjor, var det gamle Grefsli trykkeri som fikk en kunstferdig ansiktsløftning. Trykkeriet er siden blitt revet, men undergangen som nå dekoreres står forhåpentlig trygt en god stund. Det er Eidsberg kommune som har ansvaret for vedlikehold av undergangen, og som har gitt tillatelse til dekoreringen, forklarer Blekken.

LES OGSÅ: Reiser fra New York til landsbygda i Skiptvet for å tegne planter – nå nærmer det seg utstilling

Gradering: Maria Thomassen har fått dreisen på sprayboksen og boltrer seg i den rosa delen av fargespekteret.

Gradering: Maria Thomassen har fått dreisen på sprayboksen og boltrer seg i den rosa delen av fargespekteret. Foto:

Ettertraktet kunstner

– Rodrigo er flink med barn, og graffiti og gatekunst appellerer til barna, også de «tøffeste». De lærer respekt for graffiti som kunstform, at det ikke bare dreier seg om tagging. Siden de er nye elever på ungdomsskolen, lærer de også å samarbeide i grupper med folk de ikke kjenner fra før, sier Blekken.

Rodrigo Vitorio Lisboa har gått på skole i Oslo og bor i Norge, men har bakgrunn som gatekunstner i Brasil, hvor han også der jobbet med barn. Han er en ettertraktet mann, og reiser landet rundt og maler i tilknytning til den kulturelle skolesekken og andre prosjekter.

– Jeg begynte å jobbe med barn og unge i Brasil, etter at jeg selv som barn fikk være med på et gatekunstprosjekt. Jeg fikk prøve en sprayboks, og har ikke sluttet å spraye etter det. Jeg har vært i Bodø, Trøndelag og på Østlandet, og skal til Finnmark og Oslo fremover. Jeg er fullbooket, og gleder meg over å få jobbe med barn, sier Lisboa.

Andrea Kolokotronis Johnsrud og Carmen Helén Elg Sørensen synes det er kult å få prøve seg med spraybokser.

– Det er spennende, det ser så gøy ut, og det blir veldig fint å se på, sier Johnsrud.

– Også er det en fin mulighet for oss til å bli kjent med hverandre, tilføyer Sørensen.

LES OGSÅ:

    Rodrigo Vitorio fra Brasil reiser verden rundt for å lære unge å lage gatekunst. Nå er han i Eidsberg for å lære opp videregående elever ved Mysen videregående.

    Artikkeltags