Ivar vil rive stor låve midt i sentrum – megler reagerer kraftig på fylkeskonservatorens svar

Ivar Mustorp ønsker å rive låven som ligger ut mot Ordfører Voldens vei og vis av vis brannstasjonen i Mysen. Men han har fått beskjed om at den er verneverdig.

Ivar Mustorp ønsker å rive låven som ligger ut mot Ordfører Voldens vei og vis av vis brannstasjonen i Mysen. Men han har fått beskjed om at den er verneverdig. Foto:

Da Ivar Mustorp søkte om å få rive den store låven på gårdstunet på Mysen Søndre fikk han beskjed om at den er verneverdig.

DEL

MYSEN: I sommer la Ivar Mustorp (48) ut gårdstunet Mysen Søndre sentralt i byen ut for salg. Men interessen var ikke helt som forventet. Tilbakemeldingen fra flere interessenter gikk særlig at den store driftsbygningen på 660 kvadratmeter er svært uhensiktsmessig.

Mustorp har nå lagt en ny strategi. Han ønsker å detaljregulere eiendommen og selge den som en utviklingstomt. Området er avsatt til boligformål i kommuneplanen.

– Jeg skal prøve å regulere hele tunet til boliger, forklarer han.

Men da Fylkeskonservatoren fikk nyss om at han vurderte å rive låven ga de straks beskjed om at den er verneverdig – og det uten en gang å ha vært på befaring.

«Vi her hos Fylkeskonservatoren har sett på innsendte bilder av bygningene på gården og anser det som et svært verdifullt gårdstun. Låven er en typisk Østfoldlåve fra tidlig 1900-tall der fjøs (og ev. stall) er bygget i tegl og resten i treverk som er rødmalt med hvite detaljer. Låven ser både ut til å være lite endret gjennom årene og i rimelig god tilstand. Fylkeskonservatoren er derfor av den oppfatning at denne låven bør bevares. Det er mulig å finne ny bruk for låven, og noe endringer kan da vurderes, spesielt innvendig», opplyser antikvar Liv Lund Nygaard, rådgiver hos fylkeskonservatoren i Østfold i en e-post til Eidsberg kommune.

LES OGSÅ: Nå kommer historisk sentrumsperle for salg

Mustorp mener Fylkeskonservatoren kommer med flere faktafeil og er skuffet over at representanter fra fylkeskonservatoren ikke engang har tatt seg bryet med å reise fra Sarpsborg og opp til Mysen for å se låven før de uttaler seg.

– Låven på Nordre Mysen er også verneverdig, men her har utbyggerne fått tillate til å rive låven og bygget den opp igjen i samme stil. Noe slikt vurderer også vi å gjøre, forklarer Mustorp, og ber oss ta kontakt med hans eiendomsmegler, Pål Ivar Lauritzen hos Koppang Landbruk og Næringsmegling AS.

(Saken fortsetter under bildet)

Ivar Mustorp ser for seg småhus på grunnen der låven står i dag.

Ivar Mustorp ser for seg småhus på grunnen der låven står i dag. Foto:

– Flere feil

Han betegner fylkeskonservatorens vurdering som «et makkverk».

– Fylkeskonservatoren har ikke gjort noen grundig vurdering og slutningen bygger på flere feil, opplyser han

Flere av feilene er listet opp i et svar som er sendt til Fyklkeskonservatoren:

«Den er ikke spesielt godt bevart og har etter vårt skjønn ikke noen arkitektoniske detaljer som fremmer representativitet eller autentisitet. (...) Den gamle innredningen er revet. Taket i stallen er råttent. Bygningen har ingen teglsteins-murer. Låven er for øvrig av reisverk kledd med utvendig panel i forskjellig dimensjon og kvalitet fra forskjellige tidsepoker. Låven har tidligere på nittitallet vært utleid til Indre Østfold Industri som har bygget et lagerrom med port fra nordsiden mot tunet. Her er det også på et tidspunkt satt inn store og ikke originale skyvedørsporter. På gavl øst og lang sørveggen av låven er det kledning av nyere god kvalitet. På vest gavl veggen er panel kappet og det skiftet ut panel under ca. 1,5 meter, med gammel kledning over (mulig original). På tak utstikket på vest gavl vegg er råtnede saks-ender kappet og erstattet med bord. På tak utstikket på øst gavl vegg er utlegget kappet og fjernet helt. Det gamle taket er kledd med profilerte aluminiumsplater.»

LES OGSÅ: Ingen kom på første visning – senker prisen på sentrumsnært gårdstun

(Saken fortsetter under bildet)

Låven på Mysen Nordre er bygget i sammen stil, her har Odingruppen fått tillatelse til å rive låven og bygge den opp igjen i samme stil.

Låven på Mysen Nordre er bygget i sammen stil, her har Odingruppen fått tillatelse til å rive låven og bygge den opp igjen i samme stil. Foto:

– Jeg har sett noen låver gjennom mine år som megler av landbrukseiendom, men denne er etter mitt skjønn langt fra bevaringsverdig, sier Lauritzen.

– Heldigvis er det ikke fylkeskommunen som avgjøre dette, men Eidsberg kommune. Jeg henstiller til at de ser bort fra dette makkverket, sier han til Smaalenens Avs.

– Hvorfor rive låven?

– Gårdstunet Søndre Mysen er en relativt stor eiendom i et sentralt og tettbebygd strøk. Eiendommen har derfor verdi som utbyggingsgrunn. I den forbindelse ser man for seg å rive låven, og sette opp noen småhus, sier Lauritzen.

Artikkeltags