Marte (15) og Karel (76) er yngst og eldst i bandet: Blåser en lang marsj i aldersforskjellen

STORT ALDERSSPENN: Karel Krog (76) er eldstemann i Slusebrass og begynte å spille i korps for over 60 år siden. Marte Søby (15) er yngst. Hun synes det er både krevende og gøy å være med i orkesteret.

STORT ALDERSSPENN: Karel Krog (76) er eldstemann i Slusebrass og begynte å spille i korps for over 60 år siden. Marte Søby (15) er yngst. Hun synes det er både krevende og gøy å være med i orkesteret. Foto:

Marte Søby (15) er yngst i Slusebrass, men det blåser hun i.

DEL

MARKER: For selv om ungjenta er mye yngre enn de aller fleste av sine medmusikanter, synes hun det er gøy å spille B-kornett på et bredt spekter av låter i det rikholdige repertoaret til 20-årsjubilanten.

Slusebrass slår seg skikkelig løs og krysser flere sjangergrenser med sin jubileumskonsert i storsalen i Marker rådhus på lørdag. Du blir tatt med på en musikalsk reise gjennom 20 år, med start i 1999 da Rødenes Musikkorps og Marker Hornmusikk slo seg sammen og dannet Slusebrass. Uten at vi skal røpe for mye etter å ha overvært deler av generalprøven mandag, kan vi love at publikum vil få oppleve en variert og spennende konsert med alt fra stemningsfulle ballader og melodier til fengende jazzrytmer og poplåter.

Et par feiende marsjer drar de også opp av ermet.

LES OGSÅ: Allsidig og sterk vårkonsert – men hvor var slusebyfolket?

Yngst og eldst

Det varierte programmet passer Marte Søby bra, siden hun karakteriserer musikksmaken sin som «alt mulig, fra klassisk til hip hop». Med bakgrunn fra kulturskolen i Marker begynte hun i brassbandet i 2017.

– Det var ganske stor forandring fra kulturskolen. Jeg synes det er mer gøy og utfordrende å spille i Slusebrass, innrømmer 15-åringen. At snittalderen på de 25 medlemmene er temmelig høy, 55-56 år, er noe ungjenta gjerne kunne ha tenkt seg å forandre litt på.

– Jeg har prøvd å få med noen flere unge. De er ikke så interessert, men jeg prøver likevel, sier Marte.

Mens bandets yngste musikant har to års fartstid i Slusebrass, kan eldstemann se tilbake på 60 år i korps og brassband.

– Jeg startet i korpset i Rødenes i 1956, og har vært med hele veien bortsett fra noen få år, forteller Karel Krog (76), som spiller ess-kornett.

(Saken fortsetter under bildet)

KLARE FOR KONSERT: Konferansier Arne Dehli (f.v.), musikantene Marte Søby, Per Øivind Falkenberg Krog og Karel Krog og konferansier Jon Dehli håper på full sal under jubileumskonserten i Marker rådhus.

KLARE FOR KONSERT: Konferansier Arne Dehli (f.v.), musikantene Marte Søby, Per Øivind Falkenberg Krog og Karel Krog og konferansier Jon Dehli håper på full sal under jubileumskonserten i Marker rådhus. Foto:

Legger lista høyt

Karels sønn, Per Øivind Falkenberg Krog (50), er leder i Slusebrass. Han mener de har lagt lista høyt med mange krevende numre på jubileumskonserten – og håper dette er noe publikum vil sette pris på og at de på noe sikt kan klare å lokke til seg flere medlemmer. Rekrutteringen til brassbandet er nemlig en kilde til bekymring for lederen.

– Med en såpass høy snittalder er det nok ikke så kult for yngre musikanter å være med hos oss. Vi har henvendt oss til skolen for å prøve å få ungdom interessert, men man blir jo bare ett blant mange tilgjengelige tilbud. Det er en utfordring for oss. Jeg liker ikke å kalle oss korps, jeg da. Jeg kaller det brassband, med vilje. Vi ønsker også å vise at vi har et langt bredere repertoar enn det vi viser fram på 17. mai, sier Krog.

Helt mørkt er det heller ikke med tanke på rekrutteringen.

– Vi har tre-fire barn i 10-12-årsalderen under opplæring og har et håp om å få med dem i bandet etter hvert. Får vi først en liten gruppe med yngre musikanter, kan det bli enklere å få med flere, sier lederen i Slusebrass.

(Saken fortsetter under bildet)

SVENSK HJELP: Mikael Engelbrektsson (t.h.) har vært Slusebrass' faste dirigent i 20 år, mens Mikael Holmgren er vikardirigent. Engelbrektsson har siste konserten med bandet nå, og synes det er vemodig.

SVENSK HJELP: Mikael Engelbrektsson (t.h.) har vært Slusebrass' faste dirigent i 20 år, mens Mikael Holmgren er vikardirigent. Engelbrektsson har siste konserten med bandet nå, og synes det er vemodig. Foto:

Må ha ny dirigent

Lørdagens jubileumskonsert blir nok ekstra vemodig for bandets faste dirigent gjennom 20 år, svenske Mikael Engelbrektsson. Han flytter fra Årjäng til Uddevalla, og slutter som dirigent for Slusebrass. Ut året vil en annen Mikael fra Sverige, vikardirigent Mikael Holmgren fra Årjäng, svinge dirigentstaven.

– Per dags dato har vi ingen ny dirigent på plass fra nyttår. Vi jobber med saken og håper det løser seg, sier Per Øivind Falkenberg Krog.

(Saken fortsetter under bildet)

MANGE ØVELSER: Slusebrass ønsker å feire 20-årsjubileet med bravur og har øvd flittig foran lørdagens konsert.

MANGE ØVELSER: Slusebrass ønsker å feire 20-årsjubileet med bravur og har øvd flittig foran lørdagens konsert. Foto:

Samarbeid

På konserten vil Slusebrass være akkompagnert av Harald Forsberg på trommer, Marianne Søby Fosser (piano), Kim Thomas Klund (gitar) og Sverre Nakkim (bass). Lars Johansson synger på flere av låtene og lot til å få bra sving på samarbeidet med brassbandet under mandagens gjennomkjøring. Flere av disse aktørene representerer Marker Teaterselskap, som også vil bidra med et par sketsjer på konserten.

Konferansierjobben tar far og sønn – Arne (83) og Jon (55) Dehli – seg av med sedvanlig bravur og glimt i øyet.

Artikkeltags