Monsen refser norsk rovdyrhets

ROVDYR: Lars Monsen fortalte om sine møter med ulv og bjørn. Og hva han mener er ren hets mot rovdyr her i landet.

ROVDYR: Lars Monsen fortalte om sine møter med ulv og bjørn. Og hva han mener er ren hets mot rovdyr her i landet.

Artikkelen er over 6 år gammel

Villmarkskjendisen legger ikke skjul på hvor han står i rovdyrdebatten.

DEL

– Er det noe som gjør meg lite stolt over å være norsk, så er det hetsen mot rovdyrene våre her i landet, sa han. Monsen var innbudt som foredragsholder under de lokale sparebankenes frokostmøte i går, og til et engasjert publikum fortalte han med glød om sine ferder.

– I Canada møtte jeg en ulvejeger som har skutt 3.000 ulver, trolig mest i verden. Han hadde ingen betenkeligheter med å la sine egne unger leke og ferdes i de samme ulveområdene.

– Rovdyr vil helst unngå møter med mennesker. Min første regel når jeg treffer på bjørn er å gi meg til kjenne. De vil ikke ha trøbbel og stikker. Vår frykt for rovdyr skyldes frykten for det vi ikke har erfaring med. Vi har jo nesten ikke rovdyr her i Norge, påpekte Monsen.

– Rovdyr kan både se og høre oss mennesker uten å reagere veldig mye, men det er kroppslukten vår de reagerer mest på. Kunne jeg velge mellom børse og kroppslukt når jeg legger meg til i rovdyrterreng, ville jeg ha valgt kroppslukt, sa han med et smil.

Monsen la ikke skjul på at han mange ganger har hatt flaksen på sin side i farlige og livstruende situasjoner. Både langvarig kulde, farlige elvestryk og fjellsider har satt ham på prøver.

– Du kan kalle det flaks. Jeg tror det handler om at det finnes noe utenfor meg selv og som holder sin beskyttende hånd om meg. Jeg har mange ganger fått hjelp. Det må være noen som passer på meg, sa han. Samme natt som han rent tilfeldig la seg til å sove ved Ingstad Creek i villeste Canada, døde eventyreren Helge Ingstad i Oslo.

– Kall det overtro, men jeg tar det som et tegn på at det er riktig det jeg holder på med, sa Monsen.

Artikkeltags