Tetter mobilhull

ØMT PUNKT: Dekningen fra Jovalkrysset (bildet) og nordover til Rømskog grense er et ømt punkt for Telenor i Marker.  Her er deknings-hullene mange. Telenor skal prøve å til få til løsninger i løpet av 2017.  ARKIVFOTO

ØMT PUNKT: Dekningen fra Jovalkrysset (bildet) og nordover til Rømskog grense er et ømt punkt for Telenor i Marker. Her er deknings-hullene mange. Telenor skal prøve å til få til løsninger i løpet av 2017. ARKIVFOTO

Artikkelen er over 4 år gammel

Telenor bretter opp ermene og sørger for 4G i det aller meste av Marker.

DEL

8 uker Smaalenenes Avis + til kun 99,- Bestill her!

MARKER: Rådmann i Marker, Vidar Østenby, sier seg glad for at Telenor er i gang.

– Netcom (nå Telia) var raske med å bygge ut 4G, Telenor har ikke vært like kjappe. Men nå er de heldigvis i gang. Jeg vil tro at Telenor har tapt markedsandeler til Netcom på grunn av manglende dekning, sier han

Ifølge dekningskoordinator Pål Lukashaugen i Telenor skal i alt åtte basestasjoner oppgraderes i løpet av sommeren og høsten. To av dem vil være klare før sommerferien. Det er Rørvik camping og Ørje fort.

Framskyndet

– Rørvik camping lå egentlig inne på høstplanen, men er blitt framskyndet på grunn av campinggjestene sommerstid, opplyser han.

De resterende seks basestasjonene vil bli oppgradert til høsten. Det er Kallak, Kisselbergmosen, Kroksund, Ørje tollstasjon, Ørje sentrum og Ørnåsen.

– Vi har vært i samtaler med kommuneledelsen i Marker, som er opptatt av at vi også ser nærmere på fv. 21-traseen fra Jovalkrysset til Rømskog grense. Her går vi nå i gang med en analyse og ser om vi kan få til løsninger i løpet av høsten 2017. Jeg kunne selv konstatere på vei til møtet at det er dekningshull på denne strekningen, sier Lukashaugen.

99,9 prosent dekning

Ifølge Lukashaugen er taledekningen i Marker bra, sett fra Telenors ståsted.

– Det er ikke 100 prosent dekning, men den ligger på 99,9 prosent befolkningsdekning når 4G-utbyggingen er ferdig. Det vil alltid være noen få hus som sliter med dekningen, sier han.

2G-nettet er grunnmuren for mobildekningen. I alt har Telenor cirka 7.600 basestasjoner i Norge. Alle skal etter hvert oppgraderes til 4G.

– Denne jobben er vi nå kommet halvveis på, sier han.

– Hva er forskjellen på 2G og 4G?

– Enkelt sagt er 2G det du må ha for å kunne bruke telefonen til en samtale. Skal du bruke telefonen til surfing på nettet, må du opp på 4G.

Oppgraderingen innebærer at Telenor sender ut entreprenører til hver eneste mast og bytter antenner og utstyr.

– Det er ikke bare å skru på en bryter. Dette er en omfattende jobb, sier han.

Her er listen over basestasjoner med 2G som i den nærmeste tiden blir oppgradert til 4G:

  • Trøgstad: Havnås (før sommerferien), Viktjernsåsen i Båstad (før sommerferien)
  • Hobøl: Elvestad (før sommerferien)
  • Eidsberg: Dalehøgda (siste halvår 2016)
  • Askim: Glomvikåsen (siste halvår 2016)

I Skiptvet og Spydeberg er ingen basestasjoner inne på Telenors utbyggingsliste for 2016, men i begge kommuner vil nåværende 2G-stasjoner bygges ut til 4G i løpet av 2017.

Artikkeltags