Har du opplevd at telefonen din har skrudd seg av, selv om du har masse strøm igjen på batteriet?

Side3 har snakket med et stort antall iPhone-brukere, som i større eller mindre grad melder om problemer med telefonen sin på sene høstkvelder og vinteren - noen allerede når temperaturen faller under 8-10 plussgrader.

Dette kan være et stort problem etter hvert som mobiltelefonen blir en stadig mer sentral del av våre liv. Alt fra kollektivbillett, betalingsmiddel, GPS og kommunikasjon med personer du skal møte.

– Fra 60 % til utladet på sekunder

Her er noen av tilbakemeldingene vi har fått:

– Har stadig vekk problemer med å ta med mobilen ut på tur på vinterstid. Logger jeg inn på sosiale medier for å skrive en melding til noen mens jeg er utendørs i noen kuldegrader, kan mobilen min gå fra 60 prosent batteri til utladet på sekunder.

– Jeg opplever til stadighet at mobilen slår seg av når det er kaldt, og da snakker vi høstkaldt og ikke minusgrader. Kan være snakk kom 4-5 plussgrader. Ved bruk av spesielt video og Snapchat kan den slå seg rett av, selv om jeg er på 50 % i batteri.

– Har iPhone 6 som er ca 2 år gammel. Slår seg av hele tiden med alt fra 40-30% batteri igjen. Ekstremt følsom mot kulde.

– Min iPhone begynte å slå seg av ved litt kulde etter 1,5 år. Den kan være nærmest fulladet, men hvis jeg bruker den ute så raser den ned til under 10%, før den slår seg av. Når jeg da setter i laderen hopper den rett opp på 30-40 prosent igjen. Det trenger ikke være spesielt kaldt ute heller, den slår seg raskt av hvis jeg bruker den ute på høstkveldene.

Apple: Ikke laget for kaldt vær

Flere har opplevd at problemene problemer etter iOS 10-oppgraderingen, og mange beskriver at forrige vinter var verre enn tidligere vintre.

Innad i Nettavisen-redaksjonen har flere erfart at iPhone 6s er mer følsom for skikkelig kulde enn tidligere modeller.

Men hovedforklaringen på hvorfor telefonene sliter når temperaturen faller, er rett og slett at batteriteknologien som benyttes ikke er laget for lave temperaturer. Det betyr at alle mobiler i større eller mindre grad er utsatt for samme problem, men fenomenet ser ut til å være mer fremtredende på iPhone-modeller.

Apple definerer selv alle temperaturer under 0 grader, for «for kaldt».

Det vil enkelt og greit si at telefonen din ikke er laget for lave temperaturer - på samme måte som telefonen kan overopphetes hvis du sitter ute med den i sola på sommerstid.

Misforstår strømmengden

Ifølge Battery University er det slik at lave temperaturer øker den interne motstanden i batteriet og dermed reduserer kapasiteten.

De fleste vanlige batterier har en optimal driftstemperatur på rundt 20 grader, mens kapasiteten kan halveres når det blir tosifrede minusgrader.

Denne reduserte kapasiteten ved lave temperaturer er med på å lure telefonen til å tro at den har mer strøm enn den i virkeligheten har. Telefonens batterimåler antar at det er normale temperaturer rundt deg.

– Ved 20 minusgrader vil de fleste batterier slutte å fungere, beskriver de.

Normalt sett vil lave temperaturer ikke være noe mer enn et midlertidig problem, og telefonen vil fungere som normalt når du kommer inn. Apple selv advarer derimot kraftig mot bruk - og oppbevaring - av batteriet i temperaturer over 35 grader.

Bør oppbevares nær kroppen

Hvis det er kaldt ute og du har planer om å bruke telefonen - er det viktig at telefonen oppbevares på en måte som gjør at telefonen holdes temperert av din egen kroppstemperatur. En innerlomme er for eksempel langt bedre enn en ytterlomme på en tykk jakke.

NB! Side3 har stilt Apple spørsmål om det er gjort endringer som kan gjøre iPhone mer ømfintlig for temperaturer enn tidligere, men Apple besvarer som vanlig ikke denne typen spørsmål.