Berit marsjerte inn på skolen: – Jeg forlangte å få gjort noe

Artikkelen er over 1 år gammel

I våres marsjerte Berit Glende Wammeli inn på Spydeberg ungdomsskole. Hun mislikte mobbekulturen hun hørte om, og overbeviste skolen og sanitetsforeningen om å få lov til å gjøre noe med saken.

DEL

SPYDERBERG: Resultatet ble en dag på Fjellheim hvor elevene diskuterte temaene kropp, selvbilde, mobbing og grensesetting.

– Jeg ville gjøre mitt for bygda og ungdommene, sier Wammeli.

Bekymringen til hennes var ikke ubegrunnet.

Elevundersøkelsen viser at 13,4 prosent av elevene ble mobbet to eller flere ganger i måneden i fjor. Det er dobbelt så mange som snittet i Østfold. Tallet er så høyt at kommunen har bedt om konkrete tiltak som kan bedre skolemiljøet.

Fakta

Berit Glende Wammeli fra sanitetsforeningen, som organiserer dagen i samarbeid med skolen, engasjerte frivillige i Spydeberg slik at elevene får servert lunsj denne dagen.

Program for dagen: Lions v/Jan Gander, Røde Kors, Politiet, Ida Hansen

Politiet skrøt av elever

Jostein Sandvik fra Øst politidistrikt var en av foredragsholderne under temadagen.

Gjennom en halvtime jobbet han med å lage et kompass for elevene. Ord som elevene kan bruke i hverdagen for å ta gode valg. Elevene selv kom fram til at det viktigste var å være omsorgsfull, tolerante og intelligente.

– Jeg håper de vil huske viktigheten av å være der for hverandre. Gripe inn hvis det oppstår situasjoner. Utgjøre en forskjell, sier Sandvik.

(Saken fortsetter under bildet)

Engasjerte elever: Jostein Sandvik fra Øst politidistrikt holdt foredrag for elevene.

Engasjerte elever: Jostein Sandvik fra Øst politidistrikt holdt foredrag for elevene. Foto:

Mens han ble intervjuet kom tre elever ut fra et foredrag. Den ene hadde hatt en sterk opplevelse, og de to andre trøstet venninnen.

Etter en kort pause hvor rektor og Sandvik spurte hvordan det gikk, valgte elevene å gå inn til foredraget igjen.

– Måten elevene var for hverandre var helt suveren. Hendelsen viser også hvor viktig det er å ha slike temadager. Mange går rundt og holder ting for seg selv, men dette kan kanskje bidra til at flere åpner seg, sier Sandvik.

Les også: To av fem jenter i kommunen er triste og deprimerte: – Vi overtenker mye mer og har høyere krav til oss selv

Jobbe for å gi mer omsorg

Elevrådet sier de skal jobbe for å gi medelevene omsorg.

– Vi kan nok bli enda bedre på å inkludere hverandre i matpausene og i friminuttene. Legge bort mobilene, og se oss rundt, sier Malin Tomasgaard.

– Man kan også spørre om de andre elevene har det fint, legger Espen Solbrekke Tveten til.

De har ikke sett at mange har blitt mobbet.

– Jeg tror de fleste har det fint, men det er nok noen som har en klump i magen når de går til skolen. Om man ser noen blir mobbet er det viktig å stoppe det, og så fortelle lærerne om det, sier Solbrekke Tveten.

(Teksten fortsetter under bildet)

Elevrådet sier de skal ha fokus på omsorg. Øverst fra venstre sitter Espen Solbrekke Tveten, Ine Sørensen, Malin Tomasgaard, Maria Melleby og Julie Antonsen. Nederst fra venstre: Elevrådsleder Isak Wold, Pernille Venn og Pia Andrine K. Larsen.

Elevrådet sier de skal ha fokus på omsorg. Øverst fra venstre sitter Espen Solbrekke Tveten, Ine Sørensen, Malin Tomasgaard, Maria Melleby og Julie Antonsen. Nederst fra venstre: Elevrådsleder Isak Wold, Pernille Venn og Pia Andrine K. Larsen. Foto:

Skal jobbe med det framover

Tiina Sørensen tiltrådte som rektor i mai. Hun sier de skal jobbe mot et bedre skolemiljø.

– Jeg skulle ønske jeg hadde et enkelt svar på hvordan vi kan få tukt på mobbingen, men sånn er det ikke. Skolen, hjemmet, lokalsamfunnet og elevene selv må samarbeide. I tillegg må elevene forstå hva som skjer hvis de mobber eller holder andre utenfor, Sørensen.

Hun håper dagen motiverte elevene, men også lærerne som var på kurs.

– Vi skal også jobbe videre med det Spydeberg ungdomsskole er gode på. Nemlig det å ha omsorg for hverandre. Ung data-undersøkelsen sier elevene har gode venner, sier rektoren.

Les også: Slår skole-alarm: Har kun sju ledige plasser igjen – elevene kan ende opp i brakker

Artikkeltags