Skal holde matkurs for menn: – Jeg tror mange er redde for å prøve nye ting

Gleder seg: Liv Langseter gleder seg til å holde matkurs for menn.

Gleder seg: Liv Langseter gleder seg til å holde matkurs for menn. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Liv Langseter, som i mange år hadde den flotte tittelen husstellærer, skal nå få noen nye elever å bryne seg på.

DEL

For på tirsdag er hun lærer på et matkurs for menn, som blir arrangert av Trøgstad og Båstad helselag. Selv tror 73-åringen flere kan bli inspirert til å kokkelere.

– Jeg tror mange er redde for å prøve å gjøre noe nytt. De er kanskje ikke vant til å lage mat, men her er det rom for å prøve å feile. Jeg tror også mange kan oppleve mestring.

– Hvem er kurset for?

– Det er for menn i alle aldre. Jeg tror alt fra enkemenn til gifte kommer på kurset.

– Hva skal dere gjøre?

– Jeg skal lære dem å lage forretter, hovedretter og desserter over tre kvelder. Det skal ikke være avskrekkende, så vi lager enkel hverdagsmat og småretter, sier hun før hun legger til:

– Vi skal lage mat fra bunnen. Jeg er ikke så glad i å bruke ferdigmat. Det er sikkert flott det og, men i dette kurset skal vi lage matretter med bruk av råvarer. Jeg har også fått beskjed om at noen ønsker å lære seg å stryke, så det kan hende vi gjør det også.

– Hvilken erfaring har du?

– Da jeg var ung tok jeg et ti måneders kurs på Risum husmorskole, før jeg bygde på med to års utdannelse på Stabekk. Dette gjorde at jeg ble husstellærer. Jeg har jobbet både på grunnskolen og på videregående skole, men har mest erfaring fra ungdomsskolen i Marker. Der jobbet jeg i 23 år. Det var en utrolig trivelig arbeidsplass. Jeg har også holdt et lignende kurs for menn tidligere, men det var på slutten av 80-tallet. Jeg husker det kom mange den gang, sier hun med et smil.

– Hva er dine beste tips?

– Oi, det var vanskelig. Det er lurt å lage store porsjoner, og fryse noe ned. Kok også poteter til flere dager. Med god planlegging er det ikke mye jobb å få en fullverdig middag.

– Har du noen tips til matretter?

– Noe som er kjempegodt er fisk panert i mandler. Det blir supersprøtt. Dypp fiskefileten i en melblanding, så i egg, og deretter i malte mandler før du steker det i panna, sier hun.

– Noen andre tips?

– Når det kommer til biff har jeg bokstavelig talt en tommelfingerregel. Hvis du bøyer tommelen din så langt du kan inn mot håndflata blir puta på starten av tommelen hard. Dette tilsvarer en godt stekt biff. Hvis du slakker litt opp får du medium stekt biff, og hvis ut holder tommelen rett ut tilsvarer den cirka en rå biff. Et annet tips er å se på frokost-TV eller lese kokebøker. Der kan man lære masse.

Artikkeltags