Gå til sidens hovedinnhold

Disse matvarene er holdbare i flere år etter datomerking

Artikkelen er over 4 år gammel

Mange tror kanskje at handel og industri er matsvinn-versting. Men du og jeg står for hele 61 prosent av volumet mat som kastes.

Resten er fordelt på matindustrien (21 prosent), dagligvarehandel (17 prosent) og grossistleddet (1 prosent). I 2013 var imidlertid forbrukerandelen på 70 prosent. At mange følger datomerkingen slavisk får noe av skylden for at mye havner i søpla. Forskning.no forklarer at best før og siste forbruksdag er to forskjellige ting.

Opp til deg

Står det siste forbruksdag, så er det mat som lett blir uspiselig. Slik mat bør du være forsiktig med å spise etter den oppgitte datoen. Dette gjelder for eksempel ferske produkter som kylling, kjøttdeig og fersk fisk, forklarer. Men på stadig flere av matvarene står det best før.

Les også: Ikke matsvinn - bare matsvin

– Da er det opptil deg selv om du vil spise maten eller ikke, etter at datoen er utløpt. Mel, sukker og pasta kan være bra mat i flere år etter best før-datoen, påpeker seniorforsker Hanne Møller hos Østfoldforskning.

Dette bør du passe på

I følge matforskere er det andre ting på kjøkkenet du bør passe mer på enn datomerkingen. Nemlig at man lager for store porsjoner med varm mat og ikke raskt nok sørger for nedkjøling i kjøleskap eller fryser. Da kan svært farlige sykdomsfremkallende bakterier som la seg til å sove for så lenge som tusen år siden, få gode vekstvilkår. Det gjelder blant annet matvarer som pasta og ris, i følge forskerne.

Les også

Fronter kampen mot matkasting - samtidig ypper de til priskrig

Yoghurt er nok et eksempel på mat som kan spises i flere måneder etter datostempelet. Ekspertene oppfordrer på forskning.no til å bruke dine egne sanser; se, lukt og smak på maten.

Kommentarer til denne saken