Er nyttårsforsettet ditt å kaste mindre mat? Her er fem tips som kan hjelpe deg å redusere matsvinn

Mye mat er spiselig selv om det kanskje ikke ser sånn ut. Her får du fem tips til hvordan du kan redusere matsvinn, og bidra til å bevare miljøet.

Mye mat er spiselig selv om det kanskje ikke ser sånn ut. Her får du fem tips til hvordan du kan redusere matsvinn, og bidra til å bevare miljøet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Å redusere matsvinn er et av de enkleste tiltakene man kan gjøre for å bidra til å bevare miljøet. Her får du fem tips til hvordan du kan leve litt grønnere, samtidig som du sparer penger, i 2019.

DEL

Tall fra Østfoldforskning viser at det hvert år kastes minst 350.000 tonn mat i Norge, og halvparten av det kartlagte matsvinnet skjer i private husholdninger. Det innebærer at hver innbygger hvert år kvitter seg med flere titalls kilo mat som kunne vært brukt til å mette mager, skriver Moss Avis.

– Matproduksjon er ressurskrevende

I organisasjonen Too Good to Go, som står bak appen med samme navn, jobber man for å redusere matsvinn og informere om hva matsvinn betyr for miljøet. Hanne Johansen er matredder og kommunikasjonsmedarbeider i Too Good to Go, og hun forteller at det er mange grunner til at reduksjon av matsvinn er god start for deg som vil leve litt grønnere.

– Matproduksjon er ressurskrevende, så det å kaste så mye mat er ikke annet enn sløsing, sier hun.

– Det er sløsing av ressurser som jordbruksarealer, vann og arbeidskraft. Det innebærer også unødvendig produksjon og bruk av emballasje og transport når maten ikke spises opp, og matsvinn er stor og unødvendig kilde til klimagassutslipp, legger hun til.

Kommunen skal redusere

Flere kommuner i Norge har satt seg store mål om å redusere matsvinnet de neste årene. I 2017 ble «Strategi for mat og miljø» vedtatt i bystyret Fredrikstad. Der er et av målene å redusere matsvinnet i kommunen med 50 prosent innen 2030. Delmålene er å redusere svinnet med 15 prosent innen 2020 og 30 prosent innen 2025.

– Det er ikke så mye som skal til for å redusere sitt matsvinn, sier Hanne Johansen.

– I mange tilfeller hjelper det mye bare å ha et i bakhodet, og være obs på at det er et problem, legger hun til.

Til sammen er rundt 40 matbutikker og serveringssteder med oss i kampen mot matsvinn i Østfold. I Indre Østfold er Knapstad Bakeri, Circle K Sekkelsten og Circle K Rakkestad med.

– Det er veldig bra - men vi vil veldig gjerne ha med oss enda flere både i Indre Østfold og i resten av fylket, slik at enda mer mat havner i magen og ikke i søpla.

Fem tips

For å redusere svinnet har Too Good to Go kommet opp med noen enkle tips man kan ta med seg, og oppfordrer alle til å tenke over hva man kaster i matavfallet.

– Ved å ikke kjøpe inn mer mat enn du klarer å spise, oppbevare både råvarer og rester riktig, bruke sansene når mat har gått ut på dato, heller forsyne deg to ganger enn å legge for mye på tallerkenen, prioritere å spise restematen, være kreativ med råvarer som trengs å spises og å fryse ned det du ikke klarer å spise opp kan du enkelt forhindre matsvinn hjemme, sier Johansen.

Økonomisk fordel

Dersom du bestemmer deg for å redusere matsvinnet i 2019 er det ikke bare miljøet som nyter godt av det. For den enkelte kan det også ha stor økonomisk betydning.

– Det er klart det er billigere å spise opp maten man kjøper enn det er å kaste den, sier Johansen.

– Det man ikke spiser til middag kan bli en «gratis» lunsj dagen etter, og frukten som begynner å bli gammel kan fryses og bli en smoothie senere. Restemiddager er også bra for lommeboka, legger hun til.

Billigere mat

For å redusere svinnet i matbransjen har flere kafeer og restauranter meldt seg på appen Too Good to Go, og som Moss Avis tidligere har omtalt har reponsen vært god. Råde Bakeri var blant de første som kastet seg på kampen mot matsvinnet.

Too Good To Go sine beste tips for å unngå matsvinn:

1 Planlegg: Planlegg innkjøpene dine slik at du ikke ender opp med mer mat enn du klarer å spise opp. Vær også bevisst på hvor mye mat du legger på tallerkenen – forsyn deg heller to ganger enn å ta til deg for mye mat.

2 Oppbevaring: Lær deg hvordan man best oppbevarer ulike råvarer og restemat, så holder maten seg lenger. Hold orden i kjøleskapet slik at du har god oversikt over hva som finnes der inne og hva som snart må spises opp. Lag gjerne en egen «må snart spises»-hylle. Fryseren er din venn – den kan redde middagsrester, brød, frukt og mye annet før det blir for gammelt.

3 Best før – ikke dårlig etter: Bruk sansene når mat har gått ut på dato. Se, lukt og smak på maten. Best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter.

4 Restefest: Baser retter på ingredienser du har liggende som trengs å spises. Taco, salat, pizza, pai, omelett, stekt ris, grateng, pytt i panne, suppe og smoothie er eksempler på retter som passer perfekt til å få brukt opp det du har liggende. Brune bananer kan raskt forvandles til deilige bananpannekaker og tørt brød kan ristes eller bli til krutonger - perfekt tilbehør til restesuppa. Slå deg løs, kun fantasien setter grenser! Vær også flink til å ta vare på rester og prioriter å spise restematen. For eksempel er middagsrester perfekt som lunsj dagen etter.

5 Inspirasjon og informasjon: Hent inspirasjon og få tips fra andre matreddere. Følg Spis opp maten, Too Good To Go og liknende sider i sosiale medier, og ta en titt i Matvetts «Brukoppleksikon» på nett.

Artikkeltags