ASKIM: – For meg handler juleøl om smak av mye maltsødme og ikke så mye humle, slik det er i ganske mye annen populær øl. Den skal være litt mørk, og ha en rødlig farge. Akkurat som julen, påpeker Leif-Tore Martinsen.

Han er en av de fire personene som står bak Spydeberg-bryggeriet Mikromeyer. I årets juleøltest var han én av seks i panelet som skulle blindsmake et knippe av årets juleøl. Deriblant sitt eget Mikromeyer Jul.

Mye forskjellig

– Juleøl er kanskje ikke helt juleøl lenger, etter den store oppblomstringen av mikrobryggerier over hele landet. Det har kommet utrolig mange forskjellige sorter, noe som byr på noen vel utradisjonelle smaker, mener Martinsen.

– Selv om juleølet kan se noe mørkt ut, er det ikke tungt å drikke. Det er en normal misforståelse at mørkt øl må være tykt og tungt å drikke. Fargen bestemmer altså ikke om ølet er veldig tykt eller ikke. Guinness er et godt eksempel på dette, fortsetter han.

Anders Riseng, grunnlegger av Askim ølklubb og daglig leder på Bryggeland i Askim, nikker enig.

Han utgjør testpanelet sammen Grete Skjelbred (kultursjef i Spydeberg), Anett Åshagen (påtroppende butikksjef hos Roma brus- og ølutsalg og medlem av Askim ølklubb), Eddy Lyshaug (daglig leder for Spydeberg Rock Festival) og Margaret Lang Aadalen (kultursjef i Askim).

– Det er moro å være tilbake rundt juleøltestbordet. Jeg lærte mye om juleøl sist gang, og det blir interessant å se hvilke smaker produsentene har å by på i år, sier Skjelbred.

Etter at ti juleølsorter hadde blitt smakt, sett og luktet på, var det mange som var spente da gutta hos Roma brus- og ølutsalg avslørte ølsortenes identitet.

Overrasket

– Ble Ringnes nummer seks? Er det sant? Så kult, utbryter Martinsen, da resultatet blir avslørt. Dette var nemlig den ølen han hadde satt øverst på sin liste.

– Hadde du gitt Ringnes så gode skussmål hvis du hadde visst at det var det du drakk?

– Antakeligvis ikke. Vi blir ganske forutinntatt, og mange forbinder Ringnes med pilsen deres. Dette var gøy, de kan sakene sine. Og det vises jo år etter år, sier Martinsen.

 

– Det var morsomt. Mange tenker nok som Martinsen sier, at Ringnes smaker som pilsen de lager. Vi skal ikke glemme at dette er et stort bryggeri som virkelig kan det de driver med. Så klart kan de lage et knakende godt juleøl, sier Riseng. Han ga også denne ølen høyest poengsum i testen.

Det var tre øl som klart skilte seg ut i testen; Ringnes Juleøl, hjemmefavoritten Mikromeyer Jul og trønderølet Austmann juleøl.

Godt krydret

Mange var spente på det lokale juleølet fra Spydeberg, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Meget godt juleøl, og det lukter skikkelig jul, sier Lyshaug. Han ga ølet toppkarakter.

– Et godt juleøl fullt av krydder, påpeker Riseng,

– Nam! Skikkelig smak av julekrydder, lyder reaksjonen fra Åshagen som hadde Mikromeyer på topp.

 

– Det er mye krydder. Ølet skulle hatt litt mer kropp, men det lukter skikkelig jul, sier Martinsen under smakingen.

– Søtt og fullt av julelukt, kommenterte Aadalen da hun smakte på det lokale brygget.

– Det er hyggelig at folk liker ølet, og at testpanelet kjenner at det lukter jul. Til tross for at jeg var rimelig sikker på at dette var vårt øl, ga jeg det ikke toppkarakter. Det er fortsatt ting som kan bli bedre. Selv var jeg mest glad for at jeg kjente det igjen selv, humrer Martinsen spøkefullt.

Da vurderingene smak, farge, duft, skum og ettersmak var summert opp snek det lokale juleølet seg en hårsbredd foran Ringnes sitt juleøl. På en sterk tredjeplass endte Austmann sitt juleøl.

Det var også med tre alkoholfrie juleøl i testen. Best ut av disse kom Munkholms Julemunk. Tett fulgt av Santa fra Clausthaler. Sist kom Aas Uten Jul. Testpanelet var enige om at ingen av disse var spesielt gode, og Julemunk fikk terningkast tre.