Noen misliker villsvin og gjess sterkt – andre ser muligheter til å tjene penger

VILLSVIN: Nøyaktig hvor mange villsvin som finnes i Marker er uklart. En kvlifisert gjetning går ut på rundt 50 dyr. FOTO: PRIVAT

VILLSVIN: Nøyaktig hvor mange villsvin som finnes i Marker er uklart. En kvlifisert gjetning går ut på rundt 50 dyr. FOTO: PRIVAT Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Villsvin og gjess er dyreslag som skaper engasjement i Marker. Onsdag 14. mars blir det temakveld på Ørje.

DEL

MARKER: Pål Sindre Svae i Utmarksavdelingen for Østfold og Akershus er hentet inn som foredragsholder. Han vil se utfordringer som er knyttet til villsvinet og gåsa. Men også på mulighetene. På den siden landbruket, på den andre siden jaktinteressene.

LES OGSÅ: Nå er hele villsvinflokken i Østre Trøgstad avlivet

Noen sitter med skadene

– Noen sitter med skadene, mens noen sitter med inntektspotensialet. Her er det viktig å kunne samarbeide over store arealer, mener Svae.

Villsvinet har særlig gjort seg gjeldende i Aremark her i fylket, men det kommer for fullt også i Marker.

(Saken fortsetter under bildet)

LES OGSÅ: Skjøt digert villsvin på 2,5 meter i Hobøl – nå er Jens (56) historisk

Gjetter på rundt 50 dyr

– Mellom 150 og 200 villsvin ble skutt i Østfold i fjor. Hvor mange villsvin som finnes i Marker har vi ikke oversikt over, men en «fingeren i været"-gjetning er rundt 50 dyr, sier han. Og legger til at den tøffe vinteren vi har hatt i år neppe vil gjøre noe innhogg i bestanden.

Svaes foredrag inngår i serien av kulturkvelder på kanalmuseet. Arrangør er museet i samarbeid med viltnemnda og Marker kommune.

Artikkeltags