MARKER: Ila Elisabeth Jensen er på jobb i kafeen i murgården i Storgata i Ørje mandag morgen. Når hun blir tatt med ut for å se på klistremerkene, reagerer hun kjapt. Hun river ned det som sitter nærmest kafévinduet.

– Selv om det er ytringsfrihet i Norge, er det ikke greit når det settes opp plakater og klistremerker uten å spørre først, mener hun.

På sentrumsgården

Søndag fikk Smaalenenes Avis tips om at det i løpet av helgenvar satt opp klistremerker på vegger og vinduer i Ørje. Tipseren skal ha sett tre personer som raskt forsvant rundt et hjørne. Personen som tipset, skal selv ha fjernet flere av klistremerkene hvor det står «Refugees not welcome. Les mer på: Frihetskamp.net».

Mandag morgen var det fortsatt mange klistremerker å se, blant annet på Murgården, Sentrumsgården og rådhuset. Tipseren hadde også observert klistremerker i Torggata.

– Da vi kom på jobb i går morges, var det festet et klistremerke og tape med Nordfront på inngangsdøren, forteller ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap).

– I første omgang meldte vi fra til politiet. Vi vurderer også å anmelde forholdet. For dette er meget uheldig, sier hun.

Tidligere i høst har lignende klistremerker blitt fjernet flere andre steder i fylket, blant annet i Spydeberg.

– Ikke straffbart

Lensmann Mona Bergseth sier det er ytringsfrihet i landet. Det er i utgangspunktet ikke ulovlig å feste klistremerker med sine synspunkter.

– Men dersom disse gjør skade på annen manns eiendom, for eksempel ved at de er vanskelige å fjerne, eller noen føler seg tråkket på, kan det likevel være straffbart, sier hun.

– Solstrand terrasse er til salgs. Det er antydet flyktningmottak der. Tror du klistremerkene har noen sammenheng med det?

– Det vil jeg ikke uttale meg om. Det ville i så fall bare bli spekulasjoner, sier Bergseth.

Kommunalsjef Vidar Østenby, som fra og med 1. desember er konstituert rådmann, mener klistremerkene er forkastelige. Heller ikke han vil spekulere i om de kan han noe med Solstrand terrasse å gjøre.

Svarer ikke

Smaalenenes Avis har forgjeves forsøkt å få kontakt med Nordfront og Frihetskamp.net. På sistnevntes nettsted ble det 22. november publisert følgende:

«I samtlige nordiske land hvor Den nordiske motstandsbevegelsen er etablert og aktiv, aksjoneres det denne helgen mot den pågående ikke-europeiske masseinnvandringen som skyller inn over Europa og Norden. En regelrett invasjon – som dersom den ikke stoppes og reverseres – effektivt vil rasere våre nasjoner og utrydde vårt folk. Vårt mål med denne aksjonen er å sende et klart og tydelig signal til primært tre grupper: Folket, fienden og «flyktningene».